Spruckna blodkärl är ett vanligt problem

Trasiga eller spruckna blodkärl är ett relativt vanligt fenomen som ofta ärvs från en av föräldrarna. Det är också vanligare när man blir äldre. Men det finns också andra orsaker till att få spruckna blodkärl. 

Detta innehåll är en annons.

Ett osunt leverne ökar risken för att drabbas

Faktorer som mycket statisk stående eller sittande, graviditet och hormoner kan vara en direkt orsak till problemet. Även personer som är överviktiga, röker eller spenderar för mycket tid direkt under solen får en ökad risk. UV-strålning är bevisat att ha en direkt koppling till spruckna blodkärl. Därför är det, precis som för att minska risken för andra sjukdomar, viktigt att ta hand om sin kropp väl. Speciellt om du börjar komma till åren.

Är i de flesta fallen ofarligt

Det kan vara skönt att komma ihåg att brustna blodkärl nästan aldrig är farliga. Brustna blodkärl läker i de absolut flesta fallen av sig själv. Vanligtvis går det ganska fort. Om de däremot inte skulle läka av sig självt kan det vara bra att söka upp en läkare. Du får det då undersökt och eventuellt åtgärdad om det skulle visa sig vara skadligt. Men som sagt – det är ytterst sällan fallet.

Många tycker spruckna blodkärl är irriterande

Även om brustna blodkärl är mycket vanligt, är det tydligt att många som tycker att det är obekvämt och irriterande. Det kan påverka ens liv i negativ riktning vilket i sig kan leda till en sämre hälsa.

Många som har spruckna blodkärl drar sig för att visa dem. Det kan handla om att inte ha kortärmat eller shorts på sommaren för att de inte ska synas. Att känna en skam för spruckna blodkärl är tyvärr vanligt. Så borde inte vara fallet – just för att det är så vanligt.

Det är också vanligt att personer som lider av problem med spruckna blodkärl tar upp detta med en läkare. Ofta ges dock svaret att det inte är något som bör behandlas utan det är bara kosmetiskt.