Så planterar du häck

Detta innehåll är en annons.

Något som kan vara fint att ha runt din trädgård, det är en häck av något slag. En grön häck av Buxbom till exempel kan vara ett bra val. Häckar är något som ger ett mjukt intryck ut mot gatan och det samtidigt som den fungerar som ett insynsskydd. Den hjälper även till att minska buller. Att ha som en grön gräns mot gatan eller mot grannen ger en bra inramning av din trädgård. Du kan även välja att plantera häckar inne i trädgården. Det för att skapa ett mysigt rum runt dina utemöbler eller för att rama in din köksträdgård.

Välja rätt typ av häck

Det du kan välja på är så kallade barrotade plantor, som sälj i 10-pack. Dessa passar bäst då du ska plantera en längre häck. De är billigare så väl som att de är lättare att hantera än krukodlade häckplantor. När det gäller barrotade plantor så växer de långsammare, detta på grund av att de måste etablera sitt rotsystem på nytt. Denna typ av planta kan planteras vår och höst.

Krukodlade buskplantor är ett annat val, som går att plantera när som på året så länge det går att gräva i jorden. Dessa plantor är större och ger ett mera färdigt intryck direkt.

Du som hellre vill ha en häck med full höjd direkt och det inte är lång sträcka du ska ha den på, du kan satsa på det som kallas för färdighäck. De är då vid planteringstillfället mellan 100 och 125 cm höga. Dessa planteras helst under våren eller hösten.

Sedan var det ju även valet av häck om det ska vara en friväxande sådan, eller om du vill formklippa den. En sort är Thuja, som går att ha friväxande så väl som det går att formklippa den.

Friväxande häck

Om du vill ha en lite vildare och friare känsla så kan du satsa på att ha en friväxande häck. Då kan den utvecklas fullt ut samt blommar oftast mer. Dock tar de mer plats men kan beskäras något om det krävs. Du bör satsa
på att ha två till fyra plantor per meter.

Bra sorter för att använda som friväxande häck:
• Häggmispel, aronia, vresros, forsythia, schersmin, syrén och ölandstok.

Vintergrön friväxande häck:
• Tall, smaragdtuja, rhododendron och lagerhägg.

Formklippt häck

Föredrar du att ha ett stramare intryck samt tydligare former så är det bra att satsa på en formklippt häck. Den tar även mindre plats än friväxande.
Du kan räkna med tre till fem plantor per meter. Denna typ av häck ska beskäras ca två gånger per säsong.

Bra sorter för att använda som formklippt häck:
• Avenbok, måbär, oxbär, bärhäggmispel och liguster.

Vintergrön formklippt häck:
• Järnek, tuja och idegran.

Plantera häck så här

Att plantera häck är inte så svårt:

 • Använd dig av planteringsjord (P-Jord).
  Blanda runt denna med befintlig jord.
 • Se till att gräva upp ett plantdike som är
  cirka 50–70 cm brett och ca 40 cm djupt.
 • Ta bort allt ogräs. Plantera sedan ner rotklumpen
  i samma höjd som den stod i krukan.
 • Vattna häcken ordentligt.
 • Fyll på med jord.
 • Vattna ännu mer.