Tvärstopp i Hallsberg hela helgen vecka 22

Kristihimmelfärdshelgen kommer bli en rejält bökig helg i tågtrafiken, eller så blir den lugn. All trafik genom Hallsberg stoppas. Foto: Arkivbild: Sofie Isaksson
Textstorlek:

Har du tänkt åka tåg från länet under Kristi himmelsfärdshelgen? Då kan det vara läge att tänka om. Då kommer nämligen all tågtrafik förbi järnvägsknuten Hallsberg stå stilla under 96 timmar. En rad arbeten ska genomföras.

All tågrafik stoppas natten till den 30 maj, torsdag. Sedan är det helt stopp fram till natten mot den 3 juni. Orsaken är att man ska göra omfattande arbeten på bangården väster om Hallsberg.

Tågen stoppas både på Västra stambanan och mot Bergslagen. Stoppet kommer påverka tågtrafiken i hela Mellansverige.

– Det pågår en stor ombyggnad, bland annat föranledd av den nya dragningen av godsstråket genom Bergslagen och det nya dubbelspåret ner mot Degerön. Under en tid har all tågtrafik genom Hallsberg på Västra stambanan gått på bara det spår vi kallar spår 3. Den här helgen ska vi göra en stor omkoppling, ombyggnad för att styra om till spår 2, som nu är flyttat. Totalt kommer 100 personer vara igång dygnet runt under denna helg.

Fortfarande ett spår

När allt är klart kommer alltså tågen mellan Stockholm och Göteborg fortfarande provisoriskt rulla på ett enda spår, men nu spår 2.

– Senare kommer även ytterligare ett spår kunna kopplas på. Men det kräver inte alls samma stora operation, med avstängning. Mot slutet av nästa år kommer den riktigt stora omkopplingen, då de nya spåren och dubbelspåret mot Degerön kopplas på. Inte heller det kommer innebära någon större avstängning av det slag som vi har nu i Kristi himmelsfärdshelgen.

När all trafik ändå stängs av passar man på att göra fler arbeten. Bland annat ska signalsystemen ses över runt Hallsberg. Några växlar ska bytas i Kumla och två järnnvägsövergångar rivas samt stängas i Pålsboda.

Samma helg som tågen och stationen stängs av i Hallsberg hålls Järnvägen Cup. Det är landets största utomhusturnering i handboll, som lockar tusentals ungdomar till Hallsberg. Den här gången kan de alltså inte åka tåg, vilket annars varit givet.