Staten och kapitalet

Textstorlek:

Säg en enda privatisering som blivit bra! utropade en vänsterstyrd tidning för ett tag sedan. Det måste jag fundera på, tänkte jag och skrev ner det på listan ”Möjliga krönikeämnen”.  Nu har jag tänkt klart och jag kan faktiskt hitta flera saker. Det här är naturligtvis bara mina egna erfarenheter. Ni kan ju ha, och har säkert, helt andra upplevelser.
Tandläkarna: Jag minns Folktandvården med en rysning. Krångligt och svårt att både få och ändra tid. De kallade inte tillräckligt ofta, trots att jag bad om det. Olika tandläkare varje gång. Min nuvarande privata tandläkarmottagning är underbar.
Apoteken: Det finns betydligt fler att välja på plus att man kan köpa Alvedon i affären. Finns det något negativt?
Telefoni: Jag kan inte påstå att jag har haft några större problem, varken med att välja telefonbolag eller tv-leverantör. Dom är förstås jobbiga när dom ringer och ska sälja in nytt abonnemang, men det finns ju NIX-system. Ett undantag är fiberdragningarna på landsbygden som är rena landsbygdsrasismen. Det vill jag påstå är regeringens fel, alla regeringar som hela tiden så käckt säger att hela Sverige ska ha fiber. Dom borde begripa att man inte kan låta flera olika bolag gå ut och försöka bjuda över, eller rättare sagt under, varandra i pris i en by av till exempel Granbergsdals storlek. Vad händer då? Jo, de får bara med sig halva befolkningen var och det räcker inte för att de ska börja dra fiber, de behöver typ 80 procent av befolkningen för att börja. Följden blir att ingen börjar. Vem tänkte till här egentligen?
Äldreboendena, vårdcentralerna, hemtjänsten: Härom tvista de lärde. Det finns undersökningar och experter som säger helt olika saker. Min egen erfarenhet är glasklar – det beror inte på vem som äger verksamheten utan vem som utför den. Undersökningar visar att privat vård ofta erbjuder mer för pengarna utan att personalen mår sämre. Det beror förmodligen på att de inte har landstingens stora och kostsamma administration. Vårdskandaler duggar lika tätt på privat som offentligt driven vård.
Skolor och utbildning: Här har jag viss erfarenhet efter ett antal år i skolan. Jag har jobbat på Mellansveriges bästa skola, som råkar vara en friskola i Nora. Men i Storfors, till exempel, finns en av Sveriges bästa högstadium, och den är kommunal. Så vad är det som gör dom bra? Personalen förstås. Inte storleken eller ägandet, även om jag bestämt tror att storleken har betydelse i detta fall.
Jag tror definitivt att det är lättare att ha en bra skola med 125 elever än 600. Och – i synnerhet – 15 elever i klassrummet än 30.
Vilka saker ska vara statligt ägda då? Många är nog överens med mig att posten borde vara det. Danska företag (läs Postnord) hittar inte lika bra i Sverige, det är uppenbart. Och att det finns tre olika företag som kör hem post samma dag kan aldrig vara klimatsmart. Tågtrafiken tycker jag också ska tillbaks till staten. Det är en rättvisefråga att ha tågtrafik i hela landet. Polis, rättsväsende och försvar förstås.  Staten har sin viktigaste funktion som kontrollinstans i ett avreglerat Sverige. Alltså se till att skola och vård fungerar som den ska.

Titti Hansson
lansposten@sveagruppen.se