Nytt politiskt styre – nya chefer

Textstorlek:

Vill du byta karriär och bli kommunchef ska du söka dig till västra länsdelarna och Värmland. I Karlskoga, Degerfors och Kristinehamn har man nyligen avskedat sina kommunchefer. Gemensamt för de tre kommunerna är också att man bytt politiskt styre.

I förra veckan kulminerade turbulensen i Degerfors kommun. Redan förra året slutade flera medarbetare på eget bevåg och nu fick kommunchefen lämna sitt jobb på dagen. Orsak till uppsägningen uppges att man vill ha förnyelse och utveckling. Detta har väckt starka reaktioner hos flera andra chefer och hos oppositionen. Kommunstyrelsens ordförande Muris Beslagic (S) har efteråt sagt att det gick lite för fort och att han är ny på jobbet.

I Degerfors blev Socialdemokraterna tillsammans med Allianspartierna större än tidigare styrande Vänsterpartiet.

Muris Beslagic har fått chans att kommentera vår artikel men återkom inte.

I Karlskoga skedde bytet strax efter årsskiftet och ordföranden i kommunstyrelsen, Tony Ring (M), förklarar:

– Orsakerna till byte av kommunchef kan variera lite i våra kommuner. I vårat fall anser jag att vi varit tydliga med att vi vill ha en nystart och då menar vi en person med en annan profil. Det är ingen recension av kommunchefens insats. Vi anser att vi skött det både praktiskt och smidigt, utan dramatik i pressen. Vi startar nu intervjuer med de som sökt tjänsten och jag lovar att kravspecifikationerna är annorlunda nu. Visst – det blev ett rejält avgångsvederlag, men detta var redan reglerat i tidigare avtal.

I Karlskoga styr Alliansen i minoritet. Kommunchefen får tre miljoner enligt sitt avtal.

I Kristinehamn sade man upp både kommun- och ekonomichefen. Adam Slottner (C), vice ordförande i kommunstyrelsen, är tydlig med att det beror på förändring av majoritet:

– Kommunchefen har jobbat med våra motståndare i åtta år. Det är tveklöst en bra person, men likväl som vi är nya i styret vill vi ha förnyelse i chefstoppen. Nu har vi vänt oss till ett bemanningsföretag som ska hjälpa oss matcha rätt person.

I Kristinehamn styr Kristinehamnssamverkan vilket är Alliansen och Mp tillsammans.

Bland politiker uppfattas ofta höga chefer som att de har ”partibok”. På högskolan i Borås finns forskaren Rolf Solli, som har undersökt kommunchefers arbetssituation. Han säger till SvT i en intervju att det sällan blir någon förändring av kommunchefsbyte, det är mer en symbolisk sak. Undersökningar visar också att det är allt vanligare att kommunchefer byts ut, i synnerhet efter byte av politisk majoritet.