Hälsobro firar 10 år ”Blivit en succé”

Textstorlek:

Det började med att reumatikerna tyckte att det fanns för dålig rehabilitering i länet. Därefter bildades Hälsobro, som i dagarna fyller tio år.
– Det har varit och är en succé. Vi har patienter från hela länet, säger ordföranden Birgitta Lindahl

Idag är det i huvudsak Region Örebro län som skjuter till medel till rehabiliteringscentrat Hälsobro. Så har det varit de senaste sju åren.

Och nu har den rehabiliterande verksamheten växt så att man söker större lokaler än de nuvarande på Manillagatan i Örebro.

Birgitta Lindahl, liberal veteranpolitiker, berättar om hur det var för tio år sedan.

– Reumatikerna sakande bra rehabilitering Men för att kunna söka bidrag från Allmänna arvsfonden så krävdes det att fler föreningar anslöt. Följden blev att Reumatiska föreningen, Psoriasisföreningen och Neuro Örebro gick samman och sökte bidrag. Och vi fick då runt en miljon om året, i tre år.

– Då var vi pionjärer. Idag kommer det folk från hela landet och tittar på vår verksamhet, och för att inspireras till egna initiativ.

Verksamhetschef är Ingela Welin:

– Vi finns i steget mellan vanlig rehabilitering och traditionell träning. Vi har ökat vår verksamhet hela tiden, trots få anställda..

– Som exempel på vilka moderna träningsmaskiner vi har, så kan jag nämna en där man kan flytta sig från rullstol direkt till maskin. Det är, vill jag påstå, unikt för gym.

– Här kan man träna sig för att förebygga fallolyckor, hit kommer de som har olika funktionshinder för att träna upp sig, här kombinerar vi träning med samvaro och inspiration.

Idag finansieras verksamheten med dels avgifter, dels att regionen skickar patienter hit.

– De kommer från hela länet. Från Linde, Nora, Fjugesta… Från kommunala boenden. Vi känner verkligen att vi gör en insats för att rehabilitera på rätt sätt.

– Samtidigt ser vi att behovet av den här typen av rehab är hur stort som helst. Vi hoppas kunna vara ännu mer offensiva om vi hittar större lokaler.

Jubileumsdagen firades på USÖ med olika föreläsningar. En föreläsare var Ewa Brattberg som berättade om Feldenkrais för rehabilitering.

– Med bättre teknik i sina rörelser kan man minska kroppens energiförbrukning och minska skaderiskerna. Det gäller att få in rätt rörelser i vardagen. Till exempel att böja sig rätt vid diskmaskinen.

– Det tar tid att lära sig olika nya saker, samt att avlämna de dåliga vanorna.

Nestorn Birgitta Lindahl:

– På Hälsobro kan alla träna, oavsett tidigare erfarenhet.