”Sommarstängningen av BB handlar inte om barnmorske-brist”

Torbjörn Ahlin, regionråd.
Textstorlek:

Torbjörn Ahlin, centerpartistiskt regionråd menar att kritiken mot stängningen av BB i Karlskoga delvis är berättigad, men att det är en missuppfattning att sommarstängningen skulle handla om brist på barnmorskor och ett sätt att täcka semesterschemat på BB i Örebro.

– Det handlar om hur vi ska kunna säkerställa säkerheten för alla barn som föds, även då det händer något som komplicerar födseln, kräver specialistvård, menar Torbjörn Ahlin.

Redan i dag går det till så att om man vet att det finns komplicerande omständigheter, att det är ett barn som exempelvis kommer födas för tidigt, eller att det kommer krävas kejsarsnitt, eller att barnet har något allvarligt sjukdomstillstånd, styrs dessa förlossningar till Örebro, där man har större resurser för sådant.

– Men ibland inträffar det att barn föds som behöver sådana insatser även i Karlskoga. När det inträffar behövs en specialist, en neonatal-läkare.

I dessa fall åker en neonatal-läkare och en specialistsköterska med ilfart i taxi från Örebro till Karlskoga.

– Det kräver i sin tur att vi har en back-up för det i Örebro. Det måste ju finnas en annan neonatal-specialist som kan hoppa in i Örebro när den andra är i Karlskoga. Just med det får vi problem på sommaren. Det är där bristen ligger, menar Ahlin.

Han menar att man då tvingas välja att prioritera Örebro, där flest förlossningar sker.

– Det vore inte ekonomiskt försvarbart att ha en sådan kompetens i Karlskoga, som kanske inte kommer till användning under en hel sommar, men som måste finnas för att säkerställa att man kan rädda ett barn, om det skulle krävas. Då blir en sommarstängning i Karlskoga det minst dåliga alternativet.

Ahlin försvarar också organisationen med så kallade länskliniker. Det vill säga att de tre olika sjukhusen får olika inriktningar.

– Den är en förutsättning för att vi ska kunna ha kvar alla tre sjukhusen. En specialisering stärker sjukhusen. I Lindesberg har man med medvetet arbete blivit ett av de bättre sjukhusen i landet på knäoperationer. I Karlskoga är inriktningen en annan. Här är det axlar och ledband som är huvudspåret. På det sättet kan vi slussa fler patienter till de mindre sjukhusen, hålla med mer personal där. Det är inte en nedrustning, tvärt om, hävdar Ahlin.

Han menar att en nedmontering, nedläggning av något av sjukhusen inte finns på agendan överhuvudtaget.

– Nej, det finns en bred politisk vilja att behålla alla tre sjukhusen. Vi i Centerpartiet skrev ju tillsammans med Socialdemokraterna och Kristdemokraterna ett dokument, ett slags regeringsförklaring för hur regionen ska styra fram till nästa val. I den ingår de tre sjukhusen som viktiga ingredienser för vården i länet.