Rekorddyra skogsbränder

Svensk brandbekämpning var hårt ansatt i somras. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Kostnaderna för sommarens skogsbränder börjar skönjas.
Länsförsäkringar summerar 712 miljoner kronor på kostnadskontot.
Brandytorna var nästa dubbelt så stora som Västmanlandsbranden 2014.

Enligt bolaget, som är en av de största försäkringsbolagen vad gäller jord och skog, så sticker 2018 verkligen ut som ett kostnadsår.

Genomsnittligt brukar bolaget betala ut runt 600 miljoner under ett år för stormskador, översvämningar, åska, snötryck och frysskador. Men förra året landade notan på 712 miljoner kronor.

Helt är inte samhällets kostnader för skogsbränderna ännu sammanställda. Men som jämförelse kan nämnas den väldiga skogsbranden i Västmanland 2014 där 14.000 hektar eldhärjades. Där slutade samhällets nota på miljardnota.

Förra året brann 25.000 hektar. Alltså nästan dubbla Västmanlandsbranden.

Mycket återstår alltså att räkna ihop innan hela notan kan presenteras.

Internationellt så klev skogsbränder upp på första plats förra året över naturkatastrofer. Det är riskkonsultföretaget Aon som säger det i sin årliga rapport.

Värst där var förstås branden i Kalifornien där 62.000 hektar brann upp.

Normalt brukar jordbävningar och översvämningar toppa sådana här listor, men alltså inte så 2018.

Många sänder också en tacksamhetens tanke över att det vid brandtillfällena i Sverige var ganska lugnt i övriga Europa. Det fanns alltså släckningsresurer tillgängliga i andra länder.

Många granbestånd anses vara stressade efter bränderna. Det ger i sin tur utrymme för granbarkborren, vilket oroar svenskt skogsbruk.