Peter Flack: Ola Hellstrandh upptäckte mig

Textstorlek:

Det var legendariske sportjournalisten, och tidigare LP-medarbetaren Ola Hellstrandh som upptäckte och lyfte fram Peter Flack i början på hans karriär.
– Han var den förste som trodde på, och uppmuntrade mig.

Det har varit två festeftermiddgar i Ola Hellstrandhs glada anda. Lasse Hellstrandh och Peter Flack höll i sittningarna som samlade fulla salar i Hantverkshuset.

Om Ola Hellstrandh kunde man skriva en hel bok, vilket också gjorts. Men nu var de minnestimmar i Olas glada anda och brorsbarnet Lasse Hellstrandh höll i trådarna.

Det blev en lång rad härliga minnen om giganten Ola. Hur stor han var förstår vi kanske inte idag, men han drog på sin tid fulla hus var han än dök upp. Han har exempelvis publikrekordet på de folkliga lådlekarna i Stadsparken, som samlade 15000-20000 i storpublik varje gång.

Hans engagemang inom KFUM var totalt. Han var med överallt, och alla visste vem Ola var. Han lyfte fram unga idrottare i länet på sin tid och han tog även hit storheter som Jamaicas OS-sprinterlag på 4×400 meter, 1948, till en uppvisningsgala i Örebro. Fullsatt Eyravallen, förstås.

En av hans största bedrifter var också att under OS 1948 i London sekundera svenska löpare från innerplan. Han ”snackade” sig in dit, mot alla odds.

Och så har han förstås skrivit sången ”Temperaturen är hög uti kroppen”. Och bilen AND 249 kände mer eller mindre ”alla” i Örebro till, att det var hans.

Om allt detta berättades det, och skrattades det, under de två sittningarna. Där berättades det givetvis även om Olas journalistliv, som man säga avslutades på Länsposten.

Han var ju vår ständige krönikör under en lång radda år. Alltid fyndig, klurig, alert… Flera bilder från Länspostentiden visades också under ”Ola-sittningarna”.

Han var för övrigt påtänkt en gång för det jobb på radiosporten, som han tackade nej till, och som Lennart Hyland i stället fick.

När Ola dog 2005 var han 89 år. In i det absolut sista, svårt sjuk, berättade han dråpliga idrottsminnen för alla som ville höra på.

Han är begravd på Almby kyrkogård, och på hans gravsen står det: ”Här vilar inga ledsamheter”. Mycket passade.

Peter Flack:

– Vi bildade ett cabarégäng på KFUM, när jag var ung. Den förste som såg upp till vad jag gjorde var Ola. Han så att säga upptäckte mig. Och det vart stort när han tog med mig på turné upp till Nora och dåtidens revykung Rune Johansson. Det var en fantastisk upplevelse, och jag är mycket tacksam för Ola.

Som för övrigt var otroligt noga med att namnet skulle stavas med h på slutet, Hellstrandh.