På torsdag drar ett gäng kampsugna länsbor till Abu Dhabi

Textstorlek:

Koncentration och skratt när ungdomarna tränar para -judo. Tre av ungdomarna laddar inför Special Olympics i Abu Dhabi som invigs den 14 mars. Den 7 mars åker den svenska truppen iväg.

Kumla kampsportförening är i full gång. Det stojas och skämtas, full koncentration med glimten i ögat. För att komma med till Special Olympics World Summer Games ska man ha en intellektuell funktionsnedsättning.

Yvonne Berger är hjälptränare för den svenska truppen i para-judo som består av sju deltagare. Hon berättar stolt att alla tre länsbor har tävlat i para-judo med stor framgång.

Jenny Öster Hall, 21 år från Vretstorp är på plats, flerfaldig VM-medaljör som har siktet inställt på medalj.

– Mina förväntningar är att ta medalj, säger Jenny och ler och fortsätter:

– Jag tränar här men även extra mycket hemma just nu.

Ida Björnritz, 17 år, från Kumla har precis avslutat kvällens träningspass och studerar kläderna som finns i ryggsäcken som de har fått ikväll. Kepsen sätter hon på sig.

– Jag tränar fem gånger i veckan nu på gymet på Djupadalsbadet.

Mamma Britt-Louise Björnritz åker på Special Olympics som supporter och bor på annan plats. Det blir första gången och hon berättar om när hon och dottern Ida tittade på en äldre invigningsvideo från Special Olympics:

– Jag har nog inte förstått hur stort detta egentligen är. Det ska bli så spännande!

Yvonne Berger har tidigare varit ledare på Special Olympics world games i Los Angeles. Till Abu Dhabi är hon med som head coach för att ta hand om allt praktiskt för truppen.

– Alla ska ha chans på medalj så man strävar efter så jämna grupper som möjligt. De tävlande ska vara jämlika.

– Det är svårt att hitta en sport som passar dessa barn. De har ofta haft det svårt på många sätt. Det ska finnas ledare som förstår och anpassar för barn med speciella behov. Kampsport är tydligt, förutsägbart då de visar vad de ska göra. Om man med bland annat humor tar de här barnen på rätt sätt så kommer man långt, menar Yvonne och fortsätter:

– De är värda all den uppmärksamhet de kan få.

John Björklund, 19 år från Lindesberg:

– Jag har några fler träningar att förbereda mig på innan vi åker. Det känns spännande. Det roligaste är att lära känna nya personer och bygga vänskap. Vi kan vara rivaler på mattan men efteråt är vi sedan goda vänner, säger John.

Mamma Ann Björklund berättar att sonen tränat här i två och ett halvt år. De åker från Lindesberg och en dag i veckan får han även träna i Frövi judo för vuxna, vilket kortar resan något.

De åker den 7 mars till sin host town, en stad i Förenade Arabemiraten, där de först får acklimatisera sig, lära sig om landet och lära känna alla svenskar som deltar i Special Olympics i år.