Med skidspår sätter han Garphyttan på kartan

Textstorlek:

För några veckor sedan fick John Tellestedt motta Svenska skidförbundets årliga Stora Skidspårspris för 2019. Det delades ut i Mora i samband med att Vasaloppsvinnarna fick sina medaljer.

Nyligen blev John Tellestedt i Garphyttan uppmärksammad för sitt idoga arbete med att förbättra skidspåren i Kilsbergen.

Från ”ingenting” skapade han på egen hand ett skidspår väl anpassad för alla, både barn och unga, söndagsåkare och riktiga hurtbullar.

– Eftersom jag bor i samhället Garphyttan slog det mig att det inte fanns något spår i närheten. Jag ville helst slippa att ta bilen ända upp till Ånnaboda, säger John om hur det hela började.

– Jag hittade en gammal torrmosse som egentligen ingen tänkt på och hörde mig för med markägarna om tillstånd att bearbeta marken.

John utrustade sig med röjsåg och klinga. Han tog bort så pass mycket att ett spår senare kunde anläggas.

– Men jag var noga med att inte ta ner några träd, därför blev banan lite slingrig. Det uppfattas mest positivt efter vad jag hört.

Mellan markavsnitten kunde det ibland vara diken, som en skidåkare inte kunde forcera hur som helst.

Hur gjorde du då?

– Jag byggde helt enkelt broar och överfarter, så att man kunde ta sig runt den 3,8 kilometer långa sträckan.

Dessutom har han uppfört två rastplatser efter skidspåren.

Allt arbete och material har han stått för helt själv. Moroten har varit att, förutom själv kunna åka, även locka ut allmänheten till en fantastisk natur.

John har lagt spåret så att det även går att åka kortare sträckor, som sedan mynnar ut i samma målgång som huvudsträckan. Han har döpt spåret till Bjurbäcksslingan, efter bäcken som går förbi här.

– En del ville att den skulle heta ”Johns spår”, eller något liknande, säger han och fortsätter:

– Vi sitter på en guldgruva. Att få ta en skidtur i så vacker natur och rasta en stund, det är fantastiskt. Och det är egentligen inga märkvärdigheter.

Ibland är det enkla också det stora. Detta har många från hela landet upptäckt, och det kommer skidåkare till Kilsbergen från många landsdelar.

Visserligen är det vår enligt almanackan och igår var det vårdagjämning. Men än går det att åka skidor där uppe. Är man osäker kan man alltid gå in på skidspar.se. Där kan man även se hur förhållandena är i andra skidspår.

Eftersom John bor i Garphyttan kan han ofta rapportera om skidspårens status, vilket alltså läggs in på webbplatsen på internet. Det är en värdefull hjälp för de som planerar en lyckad skidtur.

Det finns också andra entusiaster i Kilsbergen och Bergslagen, som gör ett stort jobb med att rapportera om och underhålla skidspåren.

– Speciellt vill jag framhålla de i Norabygden, ett gäng äldre män och kvinnor som också lägger ner mycket arbete.

Trots sitt stora skidintresse har John aldrig åkt Vasaloppet.

– Nej, att trängas med massa folk i skidspåret har aldrig legat för mig. Jag och min fru har väl funderat någon gång att åka Öppet spår, men inte heller det har blivit av.

När du åker skidor, hur stor del är naturupplevelse för dig och hur stor del är motion?

– Den största delen är absolut naturupplevelsen. Jag jagar inga tider, och motionen får bli som en ren bonus.

John avslutar med att visa några instagrambilder, vackra som rena vykorten.