Grannar i samverkan vill förebygga brott på bygden

Doris Strand håller på att bygga upp grannsamverkan på två gator på grund av händelserna i Stora Mellösa. Ulf Schwerin och 10 till ingår sedan ett år tillbaka i en samverkan. Foto: Sofie Isaksson
Textstorlek:

Stora Mellösa har den senaste tiden drabbats av flera inbrott i villor, förråd och uthus. Doris Strand blev själv utsatt och har gjort två polisanmälningar. – Jag vill starta upp grannsamverkan på min gata. Vi har viss koll och hjälps åt redan idag, säger Doris.

Solen skiner denna fredag förmiddag. Kyrkklockan ringer. Det har precis skett ett villainbrott och polisen är på plats i Stora Mellösa. Ulf Schwerin och Doris Strand sitter vid köksbordet hemma hos Ulf.

– Jag har gjort två polisanmälningar den senaste tiden. I vår facebookgrupp har jag lagt ut vad som hänt samt vad polisen rådde mig till att göra, säger Doris Strand som bott i Stora Mellösa i 30 år och fortsätter:

– Igår knackade jag dörr och pratade med grannar om att starta grannsamverkan på vår gata. Skulle tro att vi är 15 intresserade som vill starta. Jag tror att det är bra att få upp en skylt, den kan nog avskräcka och den visar att vi håller koll, menar Doris som tidigare funderat på att starta en samverkan men inte kommit till skott.

Från den första januari i år till den 24 februari har 18 stöldrelaterade brott anmälts runt Stora Mellösa. 2018 var det tre anmälda stöldbrott under samma period.

– Jag har bott här i 40 år och Mellösa är ett lugnt och trivsamt samhälle som ligger naturskönt. Men detta är en ny situation, säger Ulf Schwerin som är gruppansvarig för sin gata och de 11 hushåll som ingår i hans nätverk.

– Vi ska rapportera allt som vi ser händer, men inte ingripa själva, säger Ulf.

De startade våren 2018. Doris Stand vill starta nu efter de brott som skett i bygden.

– Det är så klart oroligt, vi har larm och jag har börjat låsa. Det har nog alla börjat med nu, säger Doris. Ulf instämmer:

– Nycklen ligger absolut inte ute längre, jag låser alltid bilen, cyklar ställer jag i garaget. Åker det förbi en bil noterar jag registreringsnumret.

Pär Nylén, kommunpolis, såkallad lokalpolis för område Örebro, har haft kontakt med boende i Stora Mellösa under den veckan då det skedde sex till sju anmälningar rörande stöldbrottslighet.

När man bor på en mindre ort som i Stora Mellösa och händelserna avlöser varandra, vad ska man göra?

– Via grannsamverkan har vi haft kontakt om det som hänt. De som är med i grannsamverkan ska handla utifrån det man lärt sig på uppstarten när man gick med i samverkan.

Råden är; åker man bort ska man säga till grannen, kolla posten åt varandra, sätta timer på lampor, skotta uppfarten och få det att se ut som man är hemma, säger Pär Nylén.

– Sen kan alla vara vaksamma på främmande individer i området. Det är ingen form av medborgargarde utan man är lite mer vaksam helt enkelt och genom nätverk, kunskap kan man förebygga brott. Vid pågående brott ringer man 112. Iakttagelser kan man lämna som tips på 114 14 eller maila in. Vi kan i vår tur ibland skicka ut sms till den som står för samverkansgruppen och informera till exempel om pågående brottstrender, då gärningsmän ofta förflyttar sig, menar Pär Nylén.

Stefan Lagerberg är ICA-handlare sedan 11 år i Stora Mellösa. Stefan som befinner sig i affären om dagarna hör hur snacket går i butiken och på nätet.

Stefan kände själv att han ville göra något och tog kontakt med polisen. De tipsade att det han kunde göra var att uppmana boende att notera alla händelser som sker och rapportera in dem.

– En uppmaning, håll ögonen öppna om det händer något som inte stämmer, att notera händelser, där kanske någon gått in och rotat runt, men inte tagit något som ett exempel, säger Stefan.

Han har även fått in några skrivna exempel och saker som hittats ute på olika platser. Detta ska han lämna in till polisen.

I butiken denna morgon pratar de flesta om vad som sker i deras hembygd.