”En kärring kan lika gärna vara en karl”

Textstorlek:

Gubbtyckare är ett för mig nytt ord som jag stött på här och var på sistone. Hallå, tänkte jag, vänta nu, inte behöver vi fler elaka ord om varandra, särskilt om dom är baserade på vilket kön man tillhör?
Nej, det behövs förstås inte i den bästa av världar. Men efter mer funderingar upptäckte jag att ordet inte behöver vara könsbundet, likväl som ordet kärring inte enbart är för kvinnor.
Nej, en kärring kan ju lika gärna vara en karl. Man kan köra som en, man kan skvallra som en, inom sportvärlden kan man spela som en. I vissa fall kan det också vara positivt om man är den som vågar gå mot strömmen, en så kallad motvallskärring.
Jag har själv varit kärring i trettio år och åkt runt i länet och spridit positiva vibbar runt ordet och företeelsen. Många många rara gubbar har jag träffat och suttit i knä på under dessa turer med Hönsa-Karin &Co.
Gubbtyckarna har jag sett sticka fram huvudet nu när Greta Thunberg blivit så världskänd och respekterad att hon till och med blivit föreslagen till Nobelpriset. Till alla ungdomar som stöder Greta och protesterar mot klimathotet skickar de ut texter på Facebook där det står att de måste avboka Thailandsresan, sluta köpa märkeskläder och att de ska få cykla dit de ska i fortsättningen.
Inläggen andas ovanifrånperspektiv, klapp på huvudena och lilla-du-som-inte-förstår-bättre. Förutom att det är korkat att på något sätt hålla ungdomarna ansvariga för ett sätt att leva som de vuxna prackat på dem, är jag övertygad om att ungdomar, om några, skulle klara av sådana förändringar utan större problem. Förutsatt att vuxna också tog till sig problemen och lösningarna.
Jag är överlycklig över att ungdomarna protesterar. Om inte de yngre ser vart världen är på väg och försöker agera är ju verkligen allt kört.
Själv är jag uppväxt på sjuttitalet och många är de mil jag gått i protestmarscher mot kärnkraft. Redan då fanns det gott om gubbtyckare. De ruskade på huvudet och sa att vi inte begrep hur det minsann skulle bli om det inte fanns obegränsat med billig el och att kärnkraften var ju i princip ofarlig ju.
Det var samma människor som vräkte ner allt avfall i gruvhålen oavsett om det var gifttunnor eller gamla bilar. De trodde att avfall plötsligt blev ofarligt om det låg på Östersjöns botten. De hade bilen, traktorn eller skogsmaskinen puttrande några timmar extra för det kunde bli kallt om man stängde av den.
Det är samma gubbtyckare som idag tycker att Greta Thunberg borde hålla truten och gå till skolan istället. Dom tycker att det är värre med vindkraft i tämligen obebodda skogsområden än att ha utbyggd kärnkraft runt storstäder vid kusten. De vägrar ofta ta till sig fakta.
De blir till och med presidenter i USA.

Titti Hansson
lansposten@sveagruppen.se