Det behövs mer ruskväder

Nu flödar det rejält i vattendraget. men det skulle behövas mer nederbörd. Bilden tagen i Almbro. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

Efter ett par veckor med riktigt varmt väder, rekordtidigt, kom så bakslaget, med kyla snö, slask och snö igen. Inte så trevligt efter vårsolen, men det finns faktiskt anledning att glädja sig.

Man glömmer snabbt väder. Men få har nog glömt den gångna sommaren. Då blev det varmt, och torrt, på riktigt. Kanske den varmaste, nederbördsfattigaste sommaren i modern tid. Det skapade stora problem för jordbruket. Många boende på landsbygden, oftast de med grävda brunnar fick också problem. Så sent som i december fanns fortfarande flera i vårt utgivningsområde som inte fått tillbaka vattnet i sina brunnar efter sommaren. Höstregnen, de som normalt fyller på grundvattnet, hade i princip uteblivit. Det blev på det stora hela en nederbördsfattig höst. Brunnsborrarföretagen hade och har fortfarande bråda tider.

– Inför sommaren 2018 såg det bra ut. Då var grundvattennivåerna från det redan torra året 2017 i stort sett återställda. Sedan vet vi alla vad som hände. Det blev den varmaste och torraste sommaren på mycket länge berättade Bo Thunholm på SGU, statens geologiska undersökningar.

De små grundvattenmagasinen tog rejält med stryk under sommaren. Dessa ligger relativt nära jordytan. Det är de som avgör om du har vatten i brunnen, eller om det sipprar fram vatten om du gräver ett hål i marken. Ofta är det markens genomsläpplighet som avgör hur fort sådana magasin fyller på.

I december var det fortfarande för lite vatten i de små grundvattenmagasinen.

Sedan har det hänt saker. En vinter med åtminstone lite snö, som sedan har smält och sedan mer regn och smältande snö. I hela Örebro län har nu de små grundvattenmagasinen fyllts på så att de rentav är över den normala nivån på. Det gör att de börjat bli vatten i sinade brunnar igen.

Men än behövs mer nederbörd och regn för att allt ska bli normalt. I Östra delen av Örebro län, i ett stråk från Kumla och Hallsberg och österut är fortfarande nivån i de stora, mer trögrörliga grundvattenmagasinen nere i bergrunden lägre än normalt. Dessa vattenlager är de som styr flödet i kommunala vattentäkter och djupborrade brunnar.

Att det blir torrt och de små grundvattenmagasinen tar stryk under sommaren är inget konstigt. Men den extrema värmen i somras gjorde problemen större. De som var extraordinärt var den nederbördsfattiga hösten, menar Bo Thunholm.

Så sammanfattningsvis är det bara att bita ihop några veckor med regn och rusk. Ingen vill vill stå med en tom brunn i sommar. Det finns ingen risk för vattenbrist just nu. Men mer regn behövs. Är grundvattnet bra innan sommaren står vi lite bättre rustade inför en varm torr sommar, om det skulle bli en till.