Cajsa 316 år firades

Textstorlek:

För 316 år sedan föddes Cajsa Warg. Den 23 mars för att vara exakt.
Det firades i Wadköping med Cajsa Warg-dag och där besökarna bjöds på smakprov ur den kända matlagerskans kokbok.

Frågan är om inte Cajsa Warg är länets mest kända kvinna genom tiderna. I varje fall var hennes kokkonst på sin tid något som ger eko än idag inom matlagningen.

Innan hon 1755 gav ut sin kokbok ”Hjälpreda i hushållningen för unga fruntimmer” (skrivet med vår tids stavning) så fanns det inga riktiga kokböcker. Då var det mera en näve av det, en näve av det, blanda och ge…

Men så kom hennes kokbok med exakta recept. Det var faktiskt något av en matrevolution då.

Den kom ut i fjorton upplagor bara under hennes livstid, därav även på tyska, finska och estniska. Boken kom även att kompletteras i ytterligare tre upplagor med tillskott om garnfärgning och fler recept.

Cajsa Wargs födelseplats var i den stuga som idag står i Wadköping, men som flyttats dit från sin ursprungsplats invid Nicolaikyrkan i Örebro, där restaurang Wobbler finns idag.

Att det var 316 år sedan hon föddes, firades. Och var skulle det ske om inte i och utanför hennes födelsehus. Här fanns elever från Virginska gymnasiet som bjöd på oxkött-soppa med rötter, med recept från Cajsas kokbok. Och givetvis, Cajsa-våfflor, eftersom Våffeldagen låg intill i almanackan.

Länsposten fick receptet på våfflor. ”Enkelt”, sa eleverna. ”Syrad grädde, ägg, salt, vatten, vetemjöl och smör. Rör ihop smeten, häll den i våffeljärn och grädda. Gott!”

Parallellt spelades även Bellmanmusik Teaterladan, där det var fullsatt i dubbla föreställningar.