Bröder minns barndomen i bok

Textstorlek:

Bröderna Hans och Leif Ekström växte upp på Väster, kring Tegnérlunden. I en nyutkommen bok minns de sin barndom, som de betecknar som lycklig.

På 170 sidor tar bröderna Ekström med läsarna på en nostalgisk resa i hemstaden Örebro. Det är främst minnen från 1950- och 60-talen, då de var barn och ungdomar.

– Jag föddes den första januari 1948, men det skiljer egentligen nästan tre år mellan brorsan och mig, eftersom han är född i december 1950, säger Hans Ekström.

Det är också Hans som har flest minnen av Söder, där han föddes. Närmare bestämt på Kyrkogårdsgatan 18, eller Näbbtorgsgatan som den numera heter.

– Själv kommer jag ihåg gamla Söder från våra promenader till mormor och morfar, som bodde kvar där tills huset revs 1957, tillägger Leif.

Hans har förstås fler minnen från Söder och ett av dem är kanske inte så överraskande, leksaksaffären Senta på Drottninggatan, där Krämarhusen nu ligger.

Hans har också ett minne från då han spelade fotboll med ett gäng grabbar på andra sidan Kyrkogårdsgatan, där Medborgarhuset nu ligger.

– Av någon anledning blev vi osams och de började jaga mig. Livrädd rusade jag genom alla faror bland spökslitna kåkar och häxliknande kärringar.

Den traumatiska jakten gjorde att Hans i uppståndelsen tappade orienteringen och kom helt vilse. Ja, så kunde det gå till i den gamla kåkstadsdelen.

Flytten till Väster skulle innebära mer moderna lägenheter och mer uppstyrda lekplatser.

Tegnérlunden blev en verklig oas för massvis med barnfamiljer som bodde utefter Hertig Karls Allé, Lövstagatan och Ullavigatan.

– Här åkte vi skridskor på den uppspolade isen och spelade bandy på vintrarna. Jag minns även kälkbacken, säger Hans.

Bröderna har, liksom många andra, också minnen av den speciella stenen som fortfarande finns kvar i parken.

Det är den stenen som syns på bokens omslagsbild, där de sitter tillsammans med bästa kompisen Janne.

– Vi kallade den för vårat skepp, och det blev som en mötesplats för oss, minns Hans.

Plaskdammen var också populär.

Bägge var med fadern på Eyravallen och såg ÖSK:s nya allsvenska lag året 1961. Hans var till och med uppe i Stockholm och såg kvalmatchen hösten innan, tillsammans med pappan.

De båda bröderna följdes åt i skolan och skulle även göra så i arbetslivet.

– Vi arbetade en period samtidigt i rådhuset. Jag var upphandlingschef och Hans redovisningschef, berättar Leif.

Mitt emot ligger Lindhska bokhandeln, som säljer brödernas bok, liksom även Akademibokhandeln på Krämaren.

Dessutom har de förstås ett lager i respektive hem. Den som är intresserad kan maila till: hans.ekstrom4801@gmail.com