Snön lyser vit på taken..

Textstorlek:


..endast kåsören är vaken. Kung Bore har kommit på sitt årliga besök och svept in hela länet i den vita varan. Sent på söndagskvällen börjar det snöa på isiga gator och snöandet pågår hela natten. Eftersom jag är en trogen och lydig kommunalarbetare cyklar jag året om. Oavsett väderlek, nästan oavsett temperatur cyklar jag, så en decimeter nysnö i puderform på blå-isiga vägar och cykelbanor stoppar inte kommunalaren på sin trogna stålhäst. Det är faktiskt ingen fara att cykla i nysnö om inte för många har åkt före dig och spårat. Eftersom den är lätt och luftig klyver däcken den pudriga ytan utan ansträngning och cykelpendlandet går alldeles utmärkt. Kåsören är fullständigt övertygad om att till hemresan är det plogat och ännu mer lättcyklat. Men kommunens snöröjare har alltid tolv timmar på sig efter avslutat snöfall innan de måste börja ploga. Så bondgrabbarna som sköter snösvängen vilar fortfarande när min hemresa skall börja. Betydligt spårigare och sladdrigare är cykelbanan under den sena eftermiddagen då många fler vinterpendlare åkt hemåt i den oplogade kvällsskymmningen. 

   Väl hemma så måste det skottas runt huset. Det är trapporna och garageuppfarten som ska röjas på snö. Gångarna till uthus, soptunnor och andra ytor som skall användas under vinterhalvåret som måste vara rena från snö måste skyfflas. Det gäller att passa på när snön är i puderform eftersom ansträngningen blir så mycket mindre än om snön bundit vatten. Jag närmar mig medelålderns övre gräns och det är många som skottat och tagit sitt sista spadtag och andetag när de skyfflat snö. Snöskottning är ingen enkel sak och har sina risker för oss gubbar. Vi ska vara glada när det är pudersnö och inte blötsnö som ökar riskerna mångdubbelt för hälsan på medelålder män.

   Vatten är ett unikt ämne som kan existera i fyra former när alla andra ämnen bara förekommer i fast, flytande och gasformigt. Vatten har dessutom snö som en fjärde existens och i boken Fröken Smillas känsla för snö beskrivs hur eskimåerna har över tvåhundra ord för snö. De flesta forskare hävdar att det är en överdrift och inuiterna använder precis som alla andra olika förstavelser till ordet snö, nysnö, blötsnö, skarsnö med mera.

   Envis som jag är räckte det inte med att cykla tur och retur till jobbet och skotta på tomten utan det var också dags för några skidvarv på elljusspåret i närheten av mitt hem. Ett rejält spår som är som en berg-och-dalbana och många skidåkares skräck. Lika envis som när jag åkte varv på varv i Sportstugan vid Sandvad skulle jag ut denna måndagskväll, trots att det börjat dyka upp snö i luften som yrde i den lätt blåsiga kvällen. Redan på första varvet började nysnön kladda fast under skidorna men jag tänkte otroligt nog att det skulle försvinna. Snöandet tilltog på andra varvet och till slut fick jag gå skidor istället för att åka skidor. Lagret med fastfrusen snö var centimetertjock och sista biten hem svors det eder om min envishet som försatt mig i denna situation.

   Om ett halvår är snön borta men då är det dags att klippa gräs, jaga mygg och broms. Det är inte lätt att vara människa.