Landsbygden levererar

En scen i mordspelet med Mathias Blad och Fredrik Andersson. De båda är väl samkörda sedan flera års agerande tillsammans i Lerbäck. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

För 15:e året går bilkaravanerna ner till lantliga idyllen Lerbäck för att uppleva en förbryllande mordgåta.
Och teaterbesökarna blir inte besvikna. Det bjuds på trivsel, klurigheter och spänning i bra doser.

Lerbäcks teater håller på till 22 mars då kvällsmorden ersätts av kvällsfars.

Här kan man verkligen tala om levande landsbygd. År efter år gör man det ”omöjliga”, fyller teaterladan med publik som ska äta, samtidigt som de ser en mordgåta spelas upp. I stort sett utsålt varje kväll.

– Vi kör 90 föreställningar. Vi har själva väldigt kul, och vi har en härlig publik, säger rutinerade skådespelaren Mathias Blad till Länsposten.

Som publik ska man som vanligt försöka lista ut vem som är mördaren. Undertecknad har själv sett de flesta mordgåtor – och gissat fel varje gång.

– Lova att inte skriva i tidningen vem som är mördaren, manar skådespelarna, och skrattar.

Nej, det ska vi inte göra. Vi lovar, på hedersord.

Och det är lika invecklat på scenen varje år. En massa intriger, som publiken under spelets slutminuter får svaret på. Har man tur kanske man rent av skrivit i rätt svar på den talong som delas ut mot slutet.

Det hela är mycket trevligt. Och det blir inte sämre av att det här utspelas på ren landsbygd, och att det luktar ladugård, rejält, utanför Lerbäcks teater. 

Det här är, om något, ett bevis på levande landsbygd. Dessutom säsong efter säsong. Imponerande, är ordet!

Det är bara att lyfta på hatten för Jenny och Johan Gilles satsning, som vid det här laget verkligen har satt sig i Närke med omnejd.

Fredrik Andersson är en annan av skådisarna, som har varit med länge.

– Vi är ett sammansvetsat gäng. Vi är samspelta och vi trivs också med allt omkring, som att servera och snacka med publiken.

Årets uppsättning håller sedvanlig hög kvalitet. Replikerna sitter som berg hos skådespelarna. Väl samspelta sedan tidigare säsonger. Och det fungerar bra med att ha två scener i lokalen. Då får hela publiken närhet till spelet. Dessutom rör sig skådisarna mellan borden där publiken sitter, och det ger extra krydda åt anrättningen. Alla skådisar har dubbla roller, plus servitörer.

Skådespelare: Fredrik Andersson, Agnes Oldberg, Mathias Blad, Ingela Reinholdsson, Elin Hansson, Andreas Gyllander. En av dem är mördare i ”En mördares manuskript”, men vem?