Högtryck på Fritidsbanken

Textstorlek:

Att det var sportlov förra veckan märktes speciellt på Fritidsbanken i Lindesberg. Det är kommunens avdelning där man kan låna olika sport- och fritidsattiraljer. Och utlåningen fortsätter förstås, trots att lovet är förbi.

– Vi har lånat ut mer hittills i år än vad vi gjorde under 2018, säger Ullis Karlsson, som tillsammans med Stefan Karlsson förestår Fritidsbanken i Lindesberg.

Den öppnade i april förra året, men har nu verkligen blivit känd över hela Lindesbergs kommun.

– Det tar sin tid innan en sådan här verksamhet blir känd bland allmänheten, men nu har det verkligen blivit tryck på utlåningen, fyller Stefan i.

Här kan allmänheten låna fritids- och sportprylar i max två veckor.

– Det har till och med varit så att folk tyckt att vi kan förvara deras grejer, än att de ska stå i deras källare för användning kanske bara en gång per år, betonar Ullis.

På så sätt blir ju alla vinnare. Fritidsbanken får in fler saker att låna ut till nöjda kunder, och den som lämnar in sakerna får i sin tur mer utrymme för annat i förrådet.

– Vi har fått in så mycket att vi har till och med varit tvungna att kasta vissa saker, som inte är moderna och utlåningsbara.

Några sådana grejer har man ändå sparat som ”museiföremål”.

– Som de här skidorna och pjäxorna, vilka vi fått in av en gammal farbror. Föremålen är 75 år och det satt till och med en prislapp kvar på skidorna, 75 öre, berättar Ullis.

Förutom på Fritidsbanken kan man också lämna in saker vid Lindesbergs arena. I somras under juli hade man även förlagt utlåningsverksamheten dit under fyra veckor.

– Då var det så varmt att ingen hade lust att låna. Inte ens kanoterna, minns Stefan.

Önskemålet från en del är att kunna ta med kanoterna på något fiske- och grilläventyr i flera dagar men dessa måste lämnas igen klockan 18.00 samma dag.

– Det går inte än så länge, vi får se om politikerna kan ändra på den saken i framtiden.

När Länsposten är där finns det fullt med slalomskidor, stavar och pjäxor i utlåningssalen. Dessutom är mycket utlånat redan.

En hel familj besöker Fritidsbanken och målet för dagen är att åka skridskor.

– Det är jättebra med den här servicen och nu ska vi ge oss ut och åka en stund, säger Frida Eriksson. Med är även sambon Henrik och barnen Thino och Sammi.

I utlåningslokalen på Norrtullsgatan 9 finns också en daglig verksamhet, som funnits under åtskilliga år. Med där är även Emma och Henning, som hjälper Ullis och Stefan.

Cyklar däremot har man ännu inte tagit in i verksamheten, förutom några få barncyklar.

– Cyklar kräver ett helt annat underhåll än att justera skidbinningar, avslutar Ullis.