Dubbelt så många larm för Hjortkvarns brandkår

Textstorlek:

44 brandlarm för deltidsbrandkåren i Hjortkvarn under 2018. – Normalt ligger vi på en 20 till 25 larm under ett år. Vi hade två skogsbränder ovanför Haddebo med bara en kilometers mellanrum som pågick samtidigt. Det var helt unikt för sommaren som gick, säger Daniel Kullman, kårchef i Hjortkvarns brandkår.

Mängden larm som avvek under 2018 var skogsbrand och brand i byggnad som främst gav det ökade antalet utryckningar för Hjortkvarns brandkår. Trafikolyckorna var normal mängd till antal, 12 stycken och de flesta skedde söder om Hjortkvarn mot länsgränsen.

Daniel Kullman, 44 år, är kårchef i Hjortkvarn, men jobbar vanligtvis i Motala som griftegårdschef. De är totalt 10 anställda som är indelade i tre grupper med tre personer i varje grupp som har schemalagd beredskap året om. De har även en extraman som rycker in vid sjukdom och annat.

De har fem minuters anspänningstid. Vilket betyder att från första pip i sökaren till att första brandbilen rullar iväg ska det vara max fem minuter. Området de täcker är norr om Glottra ned till Örmon samt i öster till Brevens bruk och i väster norr om Haddebo. Och de hjälper även till i Motala och Finspångs kommun.

Funderingar som Daniel har efter förra året är att brandkåren sattes på prov under 2018. Det ledde till en massa extra arbete med brandbilar, munstycken samt att saker faktiskt gick sönder.

Däremot var det utvecklande för brandmännen att träffa andra brandmän. Det var lärorikt och intressant att att se när stora organisationer byggdes upp snabbt. Daniel syftar främst till de skogsbränder som de arbetade på i Sala, Finnerödja och Rönneshyttan.

Hjortkvarns brandstation ligger i det så kallade Forumhuset, som ligger i nära anslutning till sågen. Huset kan liknas vid en samlingspunkt och var från början tänkt som ett folkets hus. Det uppfördes av Boo. I den undre delen finns två garage varav ett för en stor brandbil som rymmer extra mycket vatten. Det garaget var just sågverket Boo Forssjö med och betalade i början på 2000-talet.

– Sådant händer på småorter, vilket är helt fantastiskt, säger Daniel.

I Nerikes Brandkår samt i hela Sverige har man svårt att rekrytera just deltidsbrandmän på dagtid. Men faktiskt inte i Hjortkvarn.

– Folk ställer upp här för bygden och många av gubbarna jobbar på sågen. Det är så klart att det bygger på att man har en bra arbetsgivare. För sågverket är det även delat intresse att det finns en brandkår i bygden, menar Daniel.

Daniel har jobbat i 26 år på brandkåren. Han berättar att han bor bra och stormtrivs i Hjortkvarn. Han har sina föräldrar nära vilket underlättar för familjen och hans plötsliga försvinnande ibland när larmet går.

– Min pappa var brandman i 40 år så jag vet inget annat. Jag är uppvuxen med detta. Vi har bra kamratskap arbetskamrater emellan och vi håller oss även i form genom att spela innebandy tillsammans på söndagarna, säger Daniel.

När som helst när Daniel och hans kollegor kanske duschar, klipper gräset eller ligger och sover då kan larmet gå. Då gäller det att släppa allt och dra iväg.

– Det kan pipa på sökaren två gånger idag eller om två månader, avslutar Daniel Kullman.