Den stora blomsterdagen

Maria Westerberg och Felicia Gustafsson på Blomsterhörnan i Pålsboda har ladda upp med rosor inför Alla hjärtans dag. Foto: Henrik Östensson
Textstorlek:

De flesta förknippar nog dagens datum, alla hjärtans dag, med att ge bort blommor, eller andra gåvor till sin kärlek.– Det är en viktig dag för oss. Intensiv, med mycket folk, men också mycket höga inköpspriser, säger Maria Westerberg på Blomsterhörnan i Pålsboda.

I och med att Alla Hjärtans dag, eller Valentines day som det heter i engelsktalande länder, firas över hela världen är det stor åtgång på blommor, över hela världen.

– Snittblommor och liknande är ju till största delen importerade. Till den här dagen är det så att allt blir betydligt dyrare. Många funderar på det och frågar just under Alla hjärtans dag, men det är tyvärr inte mycket jag kan göra något åt. Världsmarknaden råder, även bland blommorna. Det är lite baksidan med just den här dagen. Samtidigt är det en rolig tradition.

– Det finns ju alternativ. Man kan ju köpa choklad, ljus, en fin lykta, eller rentav ett smycke, det har vi också.

Men efter några år som blomsterhandlare vet Maria att det är framför allt snittblommor som gäller på alla Hjärtans dag.

– Så är det. Rosor, i alla färger, mycket rött. Men rosa och vitt går också bra den här dagen, även gult. Alla har sina favoriter. Vi säljer också mängder med färdiga buketter och tulpaner på Alla hjärtans dag. Hur stor försäljning det blir varierar lite, man får ha något slags magkänsla när man beställer. Folk brukar handla slut fast det är dyrare den här dagen. Sämst för mig är det när dagen infaller en söndag, torsdag är perfekt.

Högtider och liknande är viktiga för en blomsterbutik.

– Jo men så är det. Om man jämför den här dagen med exempelvis skolavslutningar och studenten blir Alla hjärtans dag mer intensiv, det är ju bara en dag. Skolavslutningarna och studenten är numera rätt utspridda.

Ryktet gör gällande att det mest är män som handlar på Alla hjärtans dag, stämmer det?

– Det stämmer. Vi har övervägande män i affären på alla hjärtans dag. Normalt är det mer blandat, kanske med någon övervikt på kvinnor.

Blomsterspråket då, kan man köpa jämt antal rosor till sin käresta?

– Traditionen säger väl ojämnt antal. Men jag tycker nog tio som exempel, fungerar fint, ingen kan låta bli att bli glad över det. En del ger lika många rosor som förhållandet varat. En del köper tre, som får symbolisera orden ”jag älskar dig”

Hur vill då en blomsterhandlare bli uppvaktad på Alla hjärtans dag?

– Tro det eller ej, men jag blir också väldigt glad när jag får blommor, det sker tyvärr inte så ofta. Jag har en känsla av att min man kanske tycker att det är lite svårt att köpa blommor till mig, kanske vet han inte var han ska handla, skojar Maria.