Bröder ägare till Viiby krog

Textstorlek:

Arrendatorn till Viiby Krog, Venita Kenbar, är densamma sedan sex år. Men nya ägare sedan årsskiftet är bröderna Benny och Johnny Albertsson.

– De är det bästa som har hänt oss! utbrister Venita Kenbar, som här driver det anrika matstället.

Venita drev tidigare också lunchrestaurangen vid Johnsson Metall på Holmens industriområde i Örebro, men fokuserar nu helt och hållet på näringsstället i Viby. Detta tillsammans med sina tre anställda.

Det är en genuin vägkrog med en inredning som gör en nostalgisk. Den går mycket i 60- och 70-tal, och möblemanget verkar ha hängt med sedan öppnandet en gång 1962. Men fortfarande är det bra kvalitet på stolar och bord.

Vill man handla varor från dessa tidsepoker finns också möjlighet till detta i loppislokalen som Venita har inrett i ett rum bredvid matsalen.

Viiby Krog är krogen som har nio liv.

– När motorvägen drogs fram här i början av 1990-talet var det väl många som trodde att det var kört för Vibykrogen. Men icke.

– Långtradarchaufförerna uppskattar att det här finns stora ytor för uppställning av deras fordon, påpekar Johnny.

– Och sedan något år finns det ju fler anledningar att stanna, eftersom bensinmacken Qstar har satt upp pumpar här intill. Det är första möjligheten att tanka i Vretstorp på 15 år, påminner Benny.

Venita poängterar alltså brödernas betydelse, som också gäller hela bygden och samhället. Med sina fyra bolag är de viktiga kuggar i navet.

– Vårt moderbolag heter NNY Investestering AB, och dessutom har vi tre dotterbolag; NNY Fastigheter, NNY Maskin och Viby Maskintjänst, upplyser Johnny.

Som om inte detta vore nog har de även en e-handelsbutik på nätet, Mailbag. Där säljs storsäckar på pall, med bland annat trädgårdsprodukter.

– Nej, några fritidsproblem har vi inte direkt. Det blir inte så mycket tv-tittande, skrockar Benny.

Och ingen av bröderna, som är 38 respektive 42 år gamla, har sett tv-serien Advokaten, som spelades in här på krogen. Tydligen går den nu på TV6.

– Men vi var med när Trafikverket skulle stänga av vägen under inspelningstiden.

De är uppväxta i Björstorp, en gård i trakten och där deras föräldrar driver ett lantbruk.

Det var dessa som byggde upp företagsimperiet som bröderna nu äger och förvaltar.

Hela industriområdet Sågbacken i Vretstorp ägs av familjen och där har också bröderna Albertsson sitt säte för rörelserna.

Vad har ni för planer med krogen?

– Vi ska rusta upp fastigheten, både ut- och invändigt. Det gamla motellet ska bli lägenhetshotell med tre lägenheter, som man kan hyra per dag, vecka eller månad, berättar Johnny.

– En villa som finns på tomten är färdigrenoverad och den ska vi hyra ut. Bakom den har vi planer på att bygga en verkstad, som komplement till den vi har med Viby Maskintjänst, tillägger Benny.

Den gamla bensinmacksbyggnaden kommer också få en uppfräschning.

På taket sitter neonskylten med texten ”BAR” från 60-talet, som också ska få vara kvar.

– Det vore väl häftigt att få fart på den skylten också, så att den lyser, avslutar Johnny Albertsson.