Apropå vänliga veckan

Textstorlek:

En gammal indian sa till sitt barnbarn en dag: ”Två vargar krigar inom oss alla. Den ena är rädsla och hat. Den andra är kärlek och fred”. Barnbarnet frågade: ”Vilken vinner då”? Den gamle indianen svarade: ”Den vi matar”.

Det är Vänliga veckan, grundad 1946 av Läkarmissionen. Just den här veckan ska det vara lite extra vänligt. Läkarmissionen tycker att vi ska vara extra vänliga mot oss själva dessutom, inte bara mot andra. Hur är man det då?

Jag fick ta en stund och grunna på detta.

Man kanske kunde börja tänka lite mer på allt det som är bra istället för allt som är negativt. Säg till exempel att du haft ett viktigt samtal med någon, kanske en chef, en vän eller på en anställningsintervju. Kanske har du pratat inför publik. Kanske har du haft ett gräl med någon. Hur många gånger nagelfar du samtalet efteråt för att hitta saker du sagt som du efteråt är missnöjd med? Och hur många gånger tänker du på de bra sakerna du sa? När det gäller ditt utseende, hur mycket tänker du på de saker du är nöjd med och hur många gånger tänker du på din för stora rumpa eller dina korta ben? Hur många gånger tänker du på de goda vänner du har och hur mycket tid spenderar du på att fundera på den eller de du inte kommer överens med?

Det är förmodligen rena självmedicineringen att fokusera mera på de goda sakerna i livet. Genom att lägga energi på rätt saker. Rätt saker är de saker man kan ändra på om man vill. Saker man inte kan ändra på kan man lika gärna sluta tänka på om man är missnöjd med dom. Energin spills bara rakt ut i universum till ingen nytta. Jantelagen är inte heller så kul att råka ut för, den där som säger att du inte ska tro att du är något. Jante är förresten en dansk uppdiktad stad som finns i en bok av Aksel Sandemose från 1933. Det är alltså inte från början en svensk ”uppfinning”. Konstigt, jag har alltid trott att danskar är mycket mera fryntliga och generösa med att låta folk vara som dom vill än vi svenskar. Kanske hela jantelagen bara är en fördom som endast existerar i våra huvuden?

Jag tänker ganska mycket på Greta Thunberg när det gäller positivt kontra negativt. En fantastisk tjej som fått hela världens tonåringar (och andra förstås) med sig i sin kamp för klimatet. Hon propagerar om en väldigt negativ sak, det vill säga att vi inte har stort hopp om att kunna överleva som art på vår planet. Ändå är hon en riktigt positiv kraft som man blir glad av. Som alla mediekändisar blir hon också ifrågasatt och får skit av folk, men på det stora hela hyllas hon av hela världens medier och människor. Och hon är sannerligen ingen dununge. Hon sätter åt världsledarna ganska bra i sina tal och säger uppriktigt hur korrumperade och rent utav korkade hon tycker att dom är.

En konstnärlig tjej från Karlskoga, Linda Andersson tecknade en fantastiskt bra bild av Greta där hennes skugga visar Pippi Långstrump som lyfter sin häst. Följaktligen har Greta blivit kallad för Bio-Pippi i Tyskland. Bilden har blivit en viral succé och delats miljontals gånger och satt Karlskogatjejens namn på världskartan.

Rädsla och hat eller kärlek och fred. Vilken varg matar du?