Äldre är en utsatt grupp i bedragarnas jakt på pengar

Textstorlek:

– Öppna aldrig dörren för okända, lämna aldrig ut koder eller nummer till någon som ringer upp, var kommunpolisen Pär Nyléns tydliga budskap till åhörarna på PRO Lekebergs medlemsmöte i Lekebergskyrkan i förra veckan.

Äldre är en utsatt grupp när det bland annat gäller nätbedrägerier, men även vid fysiska fejkade besök i hemmet, och allt resulterar i att de ”godtrogna” blir bestulna.

– Man vill lita på månniskor, men höj garden och var uppmärksamma, var kommunpolisen Pär Nyléns uppmaning till åhörarna.

Tillvägagångsätten för att lura till sig pengar är många, utstuderade och den verbala framtoningen är ämnad att vilseleda offret.

Sveriges öppna system med offentliga register gör det möjligt att få fram de flesta uppgifterna om medborgarna.

Vilket i sin tur gör att bedragaren lätt kan sålla ut offren, då ofta äldre som fortfarande lever i tron att man ska lita på människor.

– När det känns konstigt, var vaksamma och tänk efter om uppgifterna som presenteras av den som kontaktar verkligen kan vara riktiga, underströk Nylén.

Lena Fagerstedt var en av åhörarna och aktiv i PRO, men som även jobbar lite extra som timanställd distriktssköterska i hemvården:

– Jag tycker det är så fräckt att gå in och lura äldre. Det är också något vi brukar tänka på och informera de äldre om riskerna, konstaterade hon.

– Själv är jag mest orolig för nätbedrägerienra med kapade konton, tillade Lena.

En annan av de närvarande, Kathrin Blüme, har tagit till sig av varningarna och är medveten om vad som kan hända:

– Det ringer ju konstiga samtal ibland och när jag inte vet vem det är lägger jag på luren direkt.

Ett annat tips är att aldrig använda bankdosan när någon ringer:

– Lita inte på dem som kontaktar er även om de har era personuppgifter. De kan hämtas in via olika register, förklarade kommunpolis Nylén.

Kyrkoherden Stefan Öberg berättade efter kaffepausen om sin resa till Memphis Tennesse där han upptäckt musikstilen kallad, Americana, ur vilken han spelade en rad låtar.

Besöket på Sun Record Studio var en annan stor behållning under hans resa.