Rekoring flyttar utlämning

Bild från när ekoringen Sydnärke tillfälligt flyttade utlämningen till Hallsberg i somras.
Textstorlek:

De senaste åren har det blivit allt vanligare att handla lokalproducerad mat i så kallade reko-ringar. Rekoring Sydnärke var en av de första i länet. Från och med den sjunde februari kommer man ha utlämning på Stortorget i Hallsberg.

Under de två år som Reko-ringen funnits har man haft utlämning av varor vid Statoil i Brändåsen.

– Brändåsen ligger mycket bra till. Men, det kräver i princip att man har bil, även om vi haft entusiastiska kunder som tagit sig till Brändåsen med buss, säger Ewa Sääv, en av administratörerna för Reko-ringen.

Nu blir det istället utlämning mitt i Hallsberg.

Vad är då en Rekoring?

– Jo, i grunden är det en Facebookgrupp där lokala matproducenter och deras potentiella kunder är medlemmar. Producenterna lägger helt enkelt ut en inlägg med vad de har till salu inför varje utlämningstillfälle.

Kunderna får sedan, i kommentarsfältet, beställa vad de vill köpa.

– Affären görs sedan upp. De flesta vill ha förbetalning via swish, medan en del producenter erbjuder att man kan betala på plats. Att förbeställa varor är dock obligatoriskt. Sedan har man sin färdigpackade mat vid utlämningstillfällena. Nu blir det utlämning var annan torsdag, jämna veckor. Vi finns på plats från klockan 18.00.

Rekoring Sydnärke engagerar ungefär 15 lokala, småskaliga matproducenter.

– Utbudet varierar givetvis med säsongen. Det brukar finnas bland annat närodlade grönsaker, potatis, bröd, sylt, marmelader, chutney, saft, nötkött, lammkött, viltkött, korv, lokalproducerat öl, ostar, yoghurt och faktiskt också fisk.

Hur aktiva kunderna, medlemmarna i facebookgruppen är, varierar.

– Vi har ett antal som beställer inför varje utlämningstillfälle. Några kommer lite då och då, andra är med mest för skojs skull och kanske bara handlar vid enstaka tillfällen.

De flesta producenter som är med säljer så pass bra att de tycker det lönar sig att återkomma.

– De som åker längst för att sälja sina varor är Karin Jansson från Tvetalund, nästan ända framme vid Arboga som kommer med sina mejeriprodukter och AnneSofie Carlsson som odlar och röker fisk vid sin gård norr om Lindesberg.

– Vi gjorde en enkel enkät, eller omröstning för att se var folk som handlar i rekoringen bor. Det visade sig att de flesta är från Hallsberg och Kumla. Vi tror Stortorget blir perfekt. Dit går det lätt att ta sig med buss och tåg, täta avgångar.

Men kommer verkligen folk och hämtar när de beställt?

– Det fungerar nästan alltid. Det har hänt att folk inte kommit, men då har de oftast hört av sig och meddelat att de helt enkelt glömt tiden.