Mörkt – se upp för tjuven

Textstorlek:

Med vintermörkret kommer även inbrottstjuvarna. Den mörka årstiden är statistiskt den mest inbrottsintensiva.Polisens bästa tips: Grannsamverkan.

Inbrottstjuvarna har sin ”bästa” säsong just nu. Med mörkret vet polisen att bostadsinbrotten kommer att öka. Som allmänhet kan man dock göra en del för att försöka motverka inbrott.

Men först några fakta.

Inbrotten i länet har dubblerats under en tioårsperiod, enligt siffror från Brottsförebyggande rådet (BRÅ).

Ökningar noteras främst i Askersund, Hällefors, Laxå, Kumla och Karlskoga. Och många av dessa inbrott kommer aldrig att bli uppklarade. Exempel, i avrundade tal, på årsbasis: Karlskoga runt 100. Askersund runt 45. Ljusnarsberg runt 35-40. Lindesberg drygt 100. Laxå ett 20-tal…

Enligt Stöldskyddsföreningen (SSF) så töms svenska hem årligen på värden för en bra bit över 800 miljoner kronor.

Det finns inga säkra platser att i hemmet att gömma värdeföremål på, är budskapet från SSF. Ett certifierat skåp, är lösningen där, enligt SSF. Samtidigt visar det sig att sjuttio procent av befolkningen saknar just detta.

Försäkringsbolaget If fyller på med några handfasta tips:

1. Bra dörrlås. 2. Om du bor i markplan: lås även för fönster, balkong- och altandörrar.

3. Starta Grannsamverkan. 4. Märk dina saker med Märk-DNA.

5, Låt inte värdesaker ligga framme så att de syns genom fönster. 6. Lås fast dina cyklar, var du än parkerar dem.

7. Bra utomhusbelysning vid din husentré. 8. Låt bostaden se bebodd ut även när du är bortrest. Här är det upplagt för egen kreativitet.

Brottsförebyggare Patrik Wallin (Örebro kommun) svarar så här på vår fråga: vad är viktigast att tänka på för att undvika inbrott?

–  Ett: se till att hemmet ser bebott ut, även när du är bortrest. Två: Lås på dörrar och fönster. Tre: Prata med grannarna. Fyra: Klipp ner skymmande häckar och buskar. Fem: Ha bra belysning runt bostaden.

– Jag noterar att många villaägare inte tänker på att ansa buskagen Det är viktigt att hålla efter där. Då försvårar man för tjuvarna att kunna smyga sig på ostört.

Hur går det med märk-DNA?

– Vi försöker jobba mycket med det, när vi har våra möten med grannsamverkan. Rådet är: märk viktiga föremål, gör inventarielista. Däremot rekommenderar vi inte något särskilt fabrikat. Vi arbetar aktivt med att DNA-märka kommunens föremål.