Här klipper man kopparnätet under året

Textstorlek:

Under året kommer man stänga ner telefonstationerna och klippa ner kopparledningarna på följande platser i Örebro län, allt enligt Telias webbplats ”Framtidens nät”.

Med telefonstation menas den lilla knytpunkt från vilken telefonen kopplas vidare ut till abonnenterna. Ofta är det ett lite hus placerat centralt i byn eller området, där den automatiska växeln finns.

När den stängts plockas successivt stolpar och ledningar ner.

Askersund: Bodaborg, Rudegård, Stenboda, Ängatorp och Äskebäcken

Hallsbergs kommun: Forntomta, Glottra, Hessleberg, Melsätter, Boo och Törntorp

Laxå Kommun: Björnmarken, Davidstorp, Kavlebron, Movattnet, Porla, Skagersholm, Tived, Tivägsboda och Ullsandsmo.

Lekeberg: Tångeråsa

Hällefors: Grängen, Halvtrobo, Kärvingeborn, Rockesholm och Sävenfors.

Nora: Born och Bäcketorp.

När telestationen stängs och kopparnätet kopplas ner innebär det att alla tjänster som kommer ur det gamla telejacket försinner. Alltså den vanliga fasta telefonen och om man har bredband av den sort som kallas ADSL.

Telia är inte skyldiga att erbjuda boende dataförbindelser. Däremot är man skyldig att se till att alla har telefoni. Finns det ingen fiberkoppling får man erbjudande om en lösning med fast telefoni via mobilnätet.

Man får då en liten låda som den gamla telefonen kopplas till. Man behåller det gamla telefonnumret, om man vill. Finns det möjlighet via mobilnätet erbjuder numera även Telia sina kunder som förlorar kopparnätet en lösning med bredband via mobilnätet. Till dessa kunder erbjuds numera fri surf, alltså obegränsad datamängd.

Hur det fungerar beror på hur långt man har till en mobilmast. De allra flesta kan få det att fungera helt acceptabelt. Masterna har byggts ut rejält de senaste åren.

Men även om det kan gå rätt snabbt så är det inte jämförbart med fiber. Kapaciteten varierar exempelvis med hur övriga som är uppkopplade mot samma mast använder internet. Sitter många och tittar på film samtidigt kan det bli rejält trögt. Väder, vegetation och liknande, påverkar också.

Alla mobiloperatörer erbjuder bredband via mobilnätet. Ofta har i alla fall någon av operatörerna täckning där du bor. Men för ett fåtal som förlorar kopparledningen finns det inte möjlighet att få något internet, överhuvudtaget.