Flossa och mandatpingis

Textstorlek:

Ännu en julhelg avklarad med både glädje och sorger. En älskad anhörig gick bort på julnatten. Men det var efter ett långt, rikt och friskt liv. Så jag får glädjas över det och åt den lilla julhälsningen som vi utbytte per telefon på julafton. Livet går sin gång och snart är det nytt år. Så fort det går! Men i ledigheten får man tid till eftertanke om vad man tycker är viktigt i livet. Små saker som att glädjas åt möten och samtal med familj och vänner. Det känns inte så viktigt att det inte blev tid till att tvätta fönstren och rulla egna köttbullar.

Årets nyord presenterades just och det tycker jag alltid är kul. Ord som killgissa och mansplaining har jag använt själv, det är ord som varit på modet de senaste åren och betecknar kvinnors och mäns olika sätt att uttrycka sig. I år är det mandatpingis som är nytt inom politiken och det är inte så svårt att förstå varför det uppfunnits just i år då valresultatet gjort att mandaten studsar mellan olika partier efter små förändringar i rösträkningen. Flossa är också nytt och vi är nog många som försökt oss på det nya danssättet, säkert med både bra och mindre lyckade resultat. Ordet beskriver en ett danssteg där personen upprepande svänger sina raka armar, med knutna händer, från sida till sida, ömsom framför, ömsom bakom kroppen samtidigt som man svänger med höfterna från sida till sida.

Nätläkare är också något nytt och allt mer närvarande som jag berörde i min förra krönika.

Årets julklapp – något begagnat – var tydligen en succé. Jag kan inte påstå att jag själv gav bort något begagnat, men jag läste att till och med företag gett bort julgåvor från andrahandsbutiker. Myrornas hemliga julklapp värd 50 kronor sålde jättebra och många tyckte att de julklapparna var de bästa och roligaste klapparna. Kronprinsessan Victoria hängde på och gick på Nobelfest i mammas gamla trasa och gav secondhandtrenden dragkraft. Framförallt ungdomar går till secondhandbutiker och hittar sin egen stil. Det är glädjande, kanske ett trendbrott, även om konsumtionen av nya grejer, och resurser, fortsätter öka.

Spelet om regeringsmakten fortsätter med att LO tycker det är bättre med extraval än att kompromissa om anställningsregler. Deras oförmåga att se de problem som faktiskt finns på dagens arbetsmarknad är märklig. Företag skriker efter arbetskraft med viss utbildning men hindras att anställa på grund av regler. Många skulle kunna få sitt första jobb men hindras av regler. Själva hindras de inte av etik eller moral i sina egna valfilmer som i många fall är förfärande falska. Det blir ett spännande nytt år och det är svårt att gissa hur regeringen ser ut nästa nyår.

Gott nytt år till alla!