Firande med utdelning

Textstorlek:

När Bernadottesamfundet fyllde 40 år i förra veckan passade man även på att tacka alla inblandade i det symposium som hölls i augusti. Det var ju i samband med ätten Bernadottes 200 år på den svenska tronen.

Då var det högsommar med sol och värme. När firandet och prisutdelningen skedde rådde sämsta tänkbara väder, med slask och blixthalka. Det innebar vissa problem med att ta sig till landshövdingens residens på slottet.

– Därför är det så roligt att se att så många har trotsat vädret och kommit hit ikväll, inledde landshövding Maria Larsson.

Drygt 60 deltagare hade samlats för att uppmärksamma Bernadottesamfundets 40-årsfirande, och för att bevittna hur några av de församlade blev hedrade med varsin statyett i tung metall föreställande Karl XIV Johan.

Efter mingel med lite bubbel och utsökt körsång av ”Kröningskvartetten” var det så dags för prisceremonin. De tre värdarna för kvällen bestod av förutom nämnda Maria Larsson även Bernadottesamfundets ordförande Einar Lyth, och Sällskapet Concordias ständige sekreterare Kjell Kallenberg.

De första statyetterna delades ut redan i somras under det historiska symposiet, och de första ägarna blev förstås Carl XVI Gustaf och drottning Silvia.

Under förra veckan kunde statyetten även delas ut till bland annat slottsfrun Hillevi Henningsson, kyrkoherde Ingemar Söderström, bibliotekarie Gunilla Hammarland, museicheferna Christel Storm och Birgitta Johansen, plus en mängd sponsorer till symposiet.

Dessutom fick Närketrycks ägare och personal en statyett, Maud Stranneby, Mats Nilsson och My Christensen.

Dessa har nämligen tryckt boken ”Kröningsåret 1818” med Einar Lyth som redaktör.

Boken som med vissa tillägg innehåller symposiets föredrag, delades ut till kvällens deltagare på slottet.

– Men ni får den när ni går hem, annars blir det bara en massa bläddrande vid matbordet, förkunnade Einar Lyth med myndig stämma.

På de galant dukade borden fanns kvällens matsedel, med en trerättersmeny återgiven på Bernadottes modersmål franska.

– Margareta Brandelius i styrelsen åkte ner till Pau i Frankrike i höstas, där Bertil Bernadotte bor. Och tillsammans översatte de menyn till franska, berättade Bernadottesamfundets kassör Britt-Louise Jägerhill.

På honnörsbordet i mitten fanns både en svensk och en norsk flagga. Det för att hedra kvällens ende norrman, Oskar Aanmoen, en ung Karl Johan-historiker som bilat ända från Norge. Och alltså är namne med Karl Johans son, sedermera Oskar I.

Maria Larsson hälsade alla välkomna till bords, bland annat med orden:

– Jag är verkligen stolt över att få bo i en stad med så många olika föreningar som värnar om dess historia.

En av alla dessa är Sällskapet Concordia och dess ständige sekreterare Kjell Kallenberg redogjorde senare på ett delikat sätt för vad alla just hade inmundigat.