Askersundsvy i färghandlarens fönster

Textstorlek:

Färghandlaren och kunden, den senare med skaparådra för modellbyggen, kläckte tillsammans en idé om ett diorama, tittskåp, i butikens skyltfönster.
Första resultatet i form av en modell från 50-talets Askersund, har nu under julhandeln berömts av Askersundarna.

Uppmärksamma askersundare har under julruschen kunnat ta del av det detaljrika modellbygget i färghandelns skyltfönster.

Allt började med att Boris Govek tittade in till färghandlaren Jonny Sundberg, med butik på torget, för att köpa specialfärg till sina modellbyggen.

– Jag började prata med Boris om modellbyggen och han sa att vill du ha något byggt nån gång så kan jag hjälpa till, berättar Jonny.

Tillsammans värkte de fram vad de skulle kunna göra i ett samarbete och de kom överens om att basmodellen skulle innehålla fastigheten där Jonnys färghandel nu ligger, att en del av rådhuset skulle finnas med och att innehållet skulle härröra från runt 50-talet.

– Avsikten var förstås att min butik skulle vara i fokus som lite PR, förklarar Jonny.

Därför har modellbyggnaden försetts med skylten färghandel istället för den i dåtiden, Skandinaviska Enskilda Banken.

– Jag pratade med Leif ”Linus” Larsson och han plockade fram en bild från 50-talet som jag kunde ha som utgångspunkt när jag inledde bygget, berättar Boris.

Redan som liten började Boris, liksom andra ungar, att bygga modeller och sen har det fortsatt även om han höll upp under en tid på grund av jobb och andra åtaganden.

– Jag vet inte hur det började, men nu har jag hållit på runt 30 år på raken. Det sitter inombords som en vanesak och är som att ta på sig skorna för att gå ut, förklarar han och medger att antalet verktyg hela tiden har ökat hemma i klädkammaren som han byggt om till verkstad.

När man betraktar det aktuella dioramat som är full av detaljer är det lätt att konstatera att Boris är en konstnärssjäl.

Rik på fantasi i sitt skapande men också med en stor portion uppfinningsrikedom i arbetet att forma modellerna.

Dock utan att frångå den tidsanda med sina realistiska inslag som det färdiga resultatet är ämnat att berätta om.

Alla de så kallade lösa detaljerna som exempelvis människorna och djuren köper han in via nätet och sen gör han om dem och formar till det som ska passa in i sammanhanget.

Byggnaderna och annat sågar och skär han till med stor precisson ur bland annat markisolering, eller cellplast som det också heter.

– Smeden på rådhustaket var en viking som jag gjort om för att se likadan ut som originalet.

– Sugrör går att använda som stuprör och tändstickor som fönsterbågar, men egentligen tycker jag det är roligare att tillverka allt själv, konstaterar Boris.

Han jobbar mycket med att modellerna ska se så realistiska ut som möjligt från den grundtanke han utgått från.

Men när de är klara ger han bort dem till, som han säger, ”någon unge” eller andra som vill ha dem, och redan då finns i hans tankar nästa byggprojekt.

– Jag ser mina modeller som tuggummi. Man tuggar på dem sen spottar man ut dem, säger han.

Modellen, eller dioramat som Boris benämner det, har nu stått i skyltfönstret över julhelgerna.

– Nu kommer samma basmodell att ställas fram i midsommar men då med lite nya miljöer, avslöjar Jonny.

Sen blir det ju även en jul i slutet av året och då åker den fram i skylten igen, då med mer juligt inslag än den här gången.

För Jonnys del handlar det om att modellen ska ha en förankring i en lokal miljö med en igenkänningsfaktor.

– Det ska bli till en ”story-telling”, alltså samtal kring hur det en gång var. Många har varit inne och berättat och inte minst kommer de ihåg taxistationenn som låg i prånget mellan byggnaderna, berättar han.

Modellen i fönstret har väckt intresse och uppmärksamhet vilket gett ringar på vattnet och förfrågningar från folk som vill ta Boris tjänster i anspråk.

Färghandlarns skyltfönster som visat Boris bygge har blivit en snackis på stan.

”Byggherren” Boris skickar också med en hälsning till läsarna:

– Våga såga, alla borde ha en hobby, tycker han.