Än är det inte klart…

Textstorlek:

En vanlig rubrik sedan september förra året. Många gånger har vi trott att nu är det klart och sedan har det krånglat till sig igen. Senast i helgen, när man trodde att nu äntligen! är dom överens, då visade Vänsterpartiet klorna och röt ifrån till allas förvåning. I skrivande stund vet ingen hur det kommer att gå, på torsdag när tidningen kommer kanske vi vet mer. Men f-n trot. Det kan ju bli extraval och då får vi vänta ända tills april för att få veta vem som bildar regering. Eller kanske inte ens då, när jag tänker efter. För det parlamentariska läget kan ju bli exakt likadant, eller lika krångligt fast på ett helt annat sätt…

Efter att överenskommelsen gjordes mellan S, Mp, C och L har det poppat upp nya argument i debatterna som man inte hört förut. Ett av dem, som kommer från ilskna högerväljare, heter ungefär Förslagen-är-dåliga-för-de-måste-utredas. De menar alltså att de alldeles utmärkta förslagen om miljö och jobbpolitik som lagts i JÖ, januariöverenskommelsen, aldrig kommer att komma till skott för att de måste utredas och det kommer att ta minst fyra år. Det måste vara gött att kunna se in i framtiden sådär. Hur man kan tro eller tycka att en regering ska genomföra en massa förslag utan att utreda alla möjliga konsekvenser förstår jag inte heller.

Det är inte svårt att förstå varför högern tar till brösttoner. M och Kd är arga och besvikna för att de blev snuvade på regeringsmakten, samtidigt som de glömt bort att det faktiskt var dom själva som spräckte Alliansen när de gick fram och försökte bilda regering utan att ha C och L med sig. Många av dem har tyvärr glömt bort hur man uppför sig dessutom, maken till hatfulla och elaka inlägg på Facebook och Twitter tror jag ingen har sett förut. Då är det ju skönt om man slipper dom i en regering tycker jag, det behövs vuxna i rummet.

Vänsterpartisterna är också milt sagt upprörda. Jag har en viss förståelse måste jag säga. De blev satta i en rävsax och hur dom än vänder sig blir det fel. Men ett liknande tryck har ända sedan september legat på två andra småpartier. Det här valet har blivit småpartiernas ansvar, märkligt nog. De stora har klarat sig undan, ja även lilla Kristdemokraterna, vilket syns i deras väljarmätningar. Det är enklast att stå bredvid och hojta.

Sverigedemokraterna är också förbannade för allting och det kommer dom alltid att vara, oavsett om de får vara med eller inte. De lever på att opponera sig och att utmåla Sverige som det sämsta landet i världen. Många skriver att det är dags att fly landet. I andra länder flyr man för att det inte finns mat eller för att ens hus blir bombat eller man blir torterad för sina åsikter. I Sverige flyr man för att en politiker ska äta upp en sko.

Tittar man sen på JÖ i sig så är det massor av bra förslag som vi verkligen får hoppas INTE stannar i utredningar. Fler poliser, insatser mot psykisk ohälsa, investeringar i vård- och omsorgspersonal, mobilförbud i klassrum, regelförenklingar, stoppa hedersbrott, insatser mot mikroplaster, bondepaket, moderniserad arbetsrätt, aktiv klimatpolitik, bättre villkor för entreprenörer, ja det finns massor i de 73 punkterna i överenskommelsen som kort sagt är skitbra.

Fast det är inte så många som bryr sig om. Det är ju länge sedan det politiska livet i Sverige handlade om sakpolitik.