Allt fler viltolyckor

Allt fler viltolyckor, även med älg. Foto: Arkiv
Textstorlek:

Att det under fjolåret varit en del problem med viltolyckor i länet har vi rapporterat en hel del om i Länsposten. Statistiken för året är nu klar. Det blev fler viltolyckor än någonsin tidigare, 63 641 olyckor i hela landet. Mer än sju viltolyckor i timmen.

Allt mer biltrafik, allt fler vägar och allt större viltstammar är troligen de enkla förklaringen till den nattsvarta statistiken.

I Örebro län skedde 2188 viltolyckor 2018, en rejäl ökning från 2017, då det blev det 1848 viltolyckor Flera personer skadades allvarligt i länet och mängder med eftersöksjägare fick utföra ett drygt och ofta farligt arbete med att med sina hundar spåra upp och avliva trafikskadat vilt.

Under flera år har antalet olyckor med älg minskat. Den trenden bröts i fjol, 228 älg-krockar registrerades. Olyckor med älgar inblandade får ofta allvarlig utgång. Ungefär fem dödsolyckor per år är relaterade till krockar med älg. Allra flest olyckor är dock krockar med rådjur. Oftast blir då bara fordonet skadat.

Hubert Larsson, eftersöksjägare på bland annat riksväg 51, som tillhör de mest olycksdrabbade vägarna i länet, sa så här till Länsposten:

– Det är flera faktorer som avgör. Folk kör för fort, och har inte blicken tillräckligt långt fram, dålig uppmärksamhet. Man kan inte läsa omgivningen och förutse att djur kommer upp på vägen.

Hubert menar också att älgstammen på vissa platser måste ner.

– Jag har full förståelse för folk som vill ha mycket älg att jaga i skogen. Men vi måste prioritera. Vill vi ha ner antalet allvarliga olyckor, undvika de riktigt allvarliga, måste älgstammen ner. Vi väntar med fasa varje dag på att behöva ut och eftersöka där det skett en dödsolycka.

Kör man på vilt är man skyldig att märka ut var olyckan skedde och ringa polisen. Polisen ringer sedan ut en eftersöksjägare som spårar upp viltet som skadats. Man ska inte själv försöka hjälpa djuret på något sätt, eller avliva själv, om man inte har stor vana av det. Att utmärkningen är korrekt är viktigt, avgörande, för eftersöket.