101-årig saft från okända Örebro Vin- & Saftprässeri

Textstorlek:

Det kan dyka upp många överraskande fenomen inom Örebros historia, och i detta fall företagshistoria. Ingrid Möller i Örebro äger en unik skapelse, en helt oöppnad saftflaska från 1918 av företaget Örebro Vin- & Saftprässeri.

När man talar om vin så blir det ju bara bättre och bättre med åren. Men man kan väl bara gissa hur det är att smaka en 101-årig saft.

För så gammalt är innehållet i flaskan, som Ingrid Möller och hennes dotter Helene Ivarsson håller upp på bilden här ovan.

– Nej, den skulle jag inte vilja dricka, säger Ingrid.

Ibland på mässor och marknader kan man hitta gamla flaskor, där i bästa fall etiketten finns kvar, men aldrig innehållet.

– Det är ju konstigt att din flaska har fått hänga med under alla år, och genom alla flyttar, poängterar dottern Helene.

– Ja, och att innehållet är kvar beror väl på att saften var gammal redan när jag fick den. Annars hade man ju använt den, fyller Ingrid i.

Familjen var bekant med Julius och Sigrid Bodin, som bodde grannar med Möllers på 60-talet.

– Sigrid passade Helene när hon var liten, och Sigrids make Julius minns jag var chaufför.

Förmodligen var han anställd av företaget som tillverkade saften. Men av någon outgrundlig anledning kan man bara hitta företagsnamnet i adresskalendrar från år 1919.

En titt i registret visar då att adressen var Fredsgatan 33, och innehavaren hette Gustaf Falck, med bostad på Stortorget 19.

Granne med Falck bodde en Johan Widén som ansvarade för Kemiska stationen i Örebro. Denne fick uppdraget att intyga om dryckens kvalitet:

” Å Kemiska stationen i Örebro har på anmodan av Örebro Vin- & Saftprässeri, Örebro, undersökts prov av Körsbärssaft, sockrad. Det undersökta provet befanns vara ren natursalt, beredd med socker, fri från främmande färgämnen, stärkelsesirap, glykos och sackarin. Örebro den 18 januari 1918. J. Widén föreståndare.”

På Fredsgatan 33 fanns något som sedan enbart hette Örebro Saftprässeri, där etikettens firmanamn alltså var ändrat. Man kan därför spekulera i om ägaren Gustaf Falck inte fick tillåtelse till ett vinpresseri.

Senare namn skulle bli Nordiska Fruktindustri AB och Pomo Fruktindustri, innan byggnaden revs på 1970-talet.