Ryttarförening firade

Textstorlek:

Med ett eget ridhus och nästan dagliga aktiviteter samlar Pålsboda Ryttarförening ortens hästtokiga tjejer. I söndags firade föreningen 20 år.

Det blev både luciatåg och olika uppvisningar i ridhuset

Det är ingen tvekan om att när det kommer till hästar, ja, då är det till stor del tjejernas domäner. Så har det nog alltid varit, även i Pålsboda ryttarförening.

Ordföranden Madelene Johansson:

– Det började med att vi var ett antal mammor med döttrar som åkte till Scandinavian Horse Show i Göteborg. Vi spånade i bussen och kom fram till att det nog borde finnas en ryttarförening. Vi lite äldre tjejer hade haft mycket roligt i den förening som fanns på 1980-talet, vi tyckte våra barn också skulle ha en ridklubb att vara med i.

Även om killarna inte rider i någon större utsträckning, finns de med i bakgrunden, inte minst som hjälpande händer.

– Utan min pappa Hans skulle inte det här fungera, han är vår allt i allo, menar Madelene.

Inför grundandet fick man hjälp av hästprofilen Rolf Göhle, som hade stor erfarenhet av ridklubbar, han grundade bland annat Hallsbergs ridklubb.

1998 grundades Pålsboda ryttarförening

– Sedan dess har vi haft massor med aktiviteter, bland annat ridläger här. Under åren har vi varit som mest 100 medlemmar, men de senaste åren har vi legat stadigt på 50 medlemmar, forsätter Madelene. Medlemsantalet styrs i rätt stor utsträckning av hur många som för stunden har hästar och rider på orten. Vi har inga klubbhästar.

Klubbens verkliga storbedrift påbörjades 2006.

– Det var två av klubbens eldsjälar, Carina och Peter Bergström, som då hittade ett begagnat ridhus på Blocket, i Uppsala.

Med i stort sett helt ideella krafter och insamlade pengar plockades hallen ner bit för bit under 11 helger våren 2006.

Successivt byggdes det hela upp i Folkasbo, i utkanten av Pålsboda, där klubben redan disponerade kommunal mark.

– 2008 provred vi för första gången. Så det är dubbeljubileum i dag.

Klubben bedriver ingen regelrätt ridskola. Men medlemmarna hyr ridhuset och ridbanan utanför. Det är verksamhet nästan dagligen, både sommar och vinter

– Under åren har vi också i perioder haft ungdomslag både i dressyr och hoppning, där man på distriktsnivå tävlar i lag. Just nu har vi inga lag. Men vi har ändå tjejer som tävlar regelbundet i dressyr, hoppning och framför allt, distansritt.

Under åren har det blivit kallstall invid ridhuset, belysning och garage, där det också finns toalett. I själva ridhuset har det också blivit en kafeteriadel, med rinnande vatten indraget.

– Vi har ansökan inne hos kommunen om att få disponera mer mark. Bland annat för mer parkeringsyta och större hagar. Pengarna kommer från traditionella insamlingar, medlemsavgifter, hyra och kommunalt driftstöd.

– En stor hjälp är att vi disponerar marken gratis, avslutar Madelene.