Mästarbrev i guldklass

Textstorlek:

Efter tio år kände guldsmeden Carina Fransson att hon bemästrade yrket, redo att ta ett steg till, och därför ansökte hon om att få avlägga mästarprov i guldsmedsyrket.
I maj fick hon mästarbrevet och för en tid sedan firades hon i dubbelt upp.

Carina Fransson är en av två, idag verksamma guldsmeder, i länet som kan stoltsera med att ha klarat behörig kompetens för mästarbrev i guldsmedsyrket.

– Jag kände efter många år i yrket att nu ska jag ha det och anmälde mig till Sveriges Hantverksråd, berättar hon.

Det blev till att plugga och tillbringa en tid på kursgården i Leksand.

Då tillsammans med flera andra som skulle avlägga sina mästarprov, men i helt andra yrken.

I maj i år blev hon godkänd och efter en del turer och telefonsamtal till Företagarna i Örebro län så har hon nu mästarbrevet i sin hand på hemmaplan i Askersund.

– Jag är glad att jag gjorde kursen. Det roligaste som hänt sen jag fyllde 35 år, förutom att jag fick dottern Ella när jag var 38 år, summerade Carina inför åhörarna när det för en tid sedan anordnades en fest i dubbel bemärkelse.

Lokalt har stadens ”nya” mästarbrevs-mottagare officiellt inte uppmärksammats med något pompa och ståt.

Trots att det borde vara stort med tanke på att det inte flödar av utmärkelser med mästarbrev för hantverkare.

– Det hade förstås varit kul med lite uppmärksamhet och att folk får vetskap om att jag finns nu när Ståhlbergs lagt ner, menar Carina.

Grannkollegorna i butiksfastigheten på Stöökagatan där Carina har sin verkstad och butik, Eva Sääv och Bernice Andersson, hade en annan inställning.

Kanske lite mer känsla kring hur värdefull Carina och hennes diplomeringen till mästarbrev egentligen är.

De båda skred till verket som festfixare och tog tag i planering och föreberedelser.

Påpassligt lades festen exakt på samma dag som festföremålet fyllde 55 år.

Inbjudna var släkt, vänner, kollegor och kunder som självklart ställde upp för att fira, då alltså av dubbla anledningar.

Allt skedde med stort hemlighetsmakeri, och Carina själv ”lurades” till sin arbetsplats där alla gäster väntade vid uppdukade bord med en mängd läckerheter att lägga på tallrikarna.

– Vad överraskad jag blir, nu förstår jag varför Eva varit så knäpp de sista dagarna, utbrast Carina när hon äntligen anlände till de väntande gratulanterna.

En av dem var guldsmedskollegan Emilia Petersson från orten Hånger utanför Värnamo:

– Jag har jobbat hos Carina som lärling när hon var i Hallsberg. Det är jätteroligt att hon fått mästarbrevet, och dessutom fyller hon ju även i dag, konstaterade Emilia.

Festfixaren Eva Sääv hade sett till att det bara tonade ut guldlåtar ur högtalarna denna guldkväll.

Lite extra stolta och rörda under firandet var nog mamma Marita, pappa Leif och Carinas dotter Ella. Det har de all rätt till att vara.