Junis förenar barn från olika kulturbakgrunder

Textstorlek:

Hemma i Syrien arbetade Reem Yanes som IT-ingenjör, men nu handlar hennes jobb och engagemang mycket om att integrera barn från olika kulturer, genom att skapa aktiviteter.Som numera bofast i Laxå startade hon Junis, en förening med aktiviteter utifrån barnens önskan och behov.

När Reem Yanes kom till Sverige med sin familj hamnade hon först i Junsele under åtta månader.

Där fanns barnverksamhet genom Junis, IOGT-NTO:s juniorförbunds lokala grupper för barn mellan 5 till 14 år.

– Jag tog barnen med dig dit och tyckte det var roligt så jag ställde upp och hjälpte några arabisktalande, barn berättar Reem.

Utöver det gjorde hon praktik på en förskola där hon då var språkstödjare för arabisktalande barn.

Reem har alltid brunnit för att hjälpa barn att utvecklas, ge dem lärdomar och att det är berikande för dem att ta del av andra barns kulturer från olika delar av världen.

Nu är hon och familjen sedan tre år tillbaka fast boende i Laxå och väl kommen dit fann hon att det inte fanns någon Junis-förening för barnen.

– Jag började med att starta upp en egen förening som jag kallade, Upptäckartid, och vi hade aktiviteter som barnloppis och cirkusdag i Laxå, berättar Reem som också under en tid var ledare för Junis i Askersund.

– Alla barn som ville vara med fick vara med, förtydligar hon.

Genom att ta olika kontakter för ett mer korrekt föreningsbildande så blev hennes förening sedan till, Junis Upptäckarna.

– Det är barnen som fått bestämma det namnet och nu består styrelsen av tre barn och två vuxna, varav jag är den ena, förklarar hon.

När de så att säga sjösatt föreningen så fick de även utbildning till ledare.

Genom Reems intresse och starka engagemang fick kommunen således ännu en aktiv förening att skriva in i sitt register.

Vanligtvis har hon runt 20 barn i gruppen och i uppstarten handlade det mycket om pyssel och enkla lekar, men som nu växt till något större med olika tillställningar och medverkan under andras arrangemang.

– Vi frågar alltid barnen, och de bestämmer till stor del vad vi ska göra, påpekar hon.

En viktig bit, framhåller Reem, är att Laxå kommun ställer upp och stödjer verksamheten med bidrag.

– Annars skulle vi inte kunna göra mycket.

En del i föreningens arbete är att integrera barn genom att ha en blandad grupp med både svenska barn och barn från andra länder.

– Nyanlända barn behöver den här formen av integration. Att lära sig språket, kulturen och hur annat fungerar i samhället. Att det finns någon för dem som förstår blandningen mellan olika kulturer, menar Reem.

– En del är rädda för blandningen, men gör man rätt så blir det bra, konstaterar hon.

Till sin hjälp under träffarna har hon Fatima Ramadan, också hon utbildad ledare, och som har ett av sina fyra barn med på Junis.

Hennes bakgrund är arbete på förskola i Syrien och nu jobbar hon på en förskola i Laxå.

– Junis är utvecklande för nyanlända barn och ger dem kunskaper om svensk kultur, men också att nyanlända barn kan berätta om sitt hemlands kultur, säger Fatima.

Fatima menar också att integrationen blir enklare på en mindre ort där alla känner varandra.

Junisgruppen träffas en gång varannan vecka, platserna varierar och de är såväl utomhus som inne under tak, beroende på vilken aktivitet som gäller för dagen.

Att Reem och hjälpledaren Fatima gillar barn och att aktivera dem visar sig tydligt, och att barnen älskar sina ledare är lika tydligt.

I söndags visade de upp sig under Laxå kommuns julmarknad i tältet på Centrumtorget.

De hade ett eget försäljningsbord med olika produkter och dessutom skötte de en fiskdamm där yngre besökare testade lyckan.

Den stora publika behållningen infann sig dock när de i sina tomtedräkter intog scenen och framförde två julsånger där de i verserna varvade både svenska, arabiska och engelska.

Då tog Junisbarnen folket till sina hjärtan och det både applåderades och jublades efter deras fina framträdande med härlig spontanitet som bara barn kan frambringa.