Andrahandskränkningarnas land

Textstorlek:

När julen närmar sig läser vi ofta om kränkningar och skandaler i vårt politiskt korrekta land. Det är de ”svenska traditionerna” som måste försvaras, då lite extra kring jul och midsommar. Blir man inte själv direktkränkt så kan man alltid bli andrahandskränkt, alltså kränkt å någon annans vägnar. Just nu är det en kränkrunda när det gäller Luciatåg på dagis.

Motala har blivit rikskända som kommunen där man på ett dagis bestämde sig för att ställa in lussandet!! Varför? För att undvika diskriminering och kränkande behandling enligt dem själva.
Jaha. Kränkfaktorn är total.

Föräldrarna blir kränkta för att de inte blev tillfrågade eller underrättade. Halva Sverige blev andrahandskränkta eftersom våra svenska traditioner hotas. Till och med barnen blir kränkta – om man fortsätter med luciatåg. Vissa förskollärare sa att det är synd om de barn som inte har några föräldrar där. Vissa föräldrar har inte råd att köpa lussekläder (fast där blir jag också upprörd och kränkt.

Hur svårt kan det vara att ha ett gäng lusseklänningar på dagis?). Jag tror faktiskt inte barnen får men för livet av att inte alla har likadana lussekläder eller att just deras förälder inte kom detta år. Man kan inte sopa framför barn och undvika alla tillfällen som kan förorsaka ledsamheter. Samtidigt är det personalens beslut som ska gälla, inte föräldrarnas. Föräldrar lägger sig i tillräckligt mycket ändå.

Det är inte heller förskolornas ansvar att föra vår luciatradition vidare. Fenomenet dagislucia har bara funnits sedan i början på nittitalet, det är inget som är inskrivet i Traditionslagen. Och jag kan tänka mig att dagisfröknarna, hur VÅGAR jag förutsätta att de är kvinnor??, tycker det är väldigt mycket merjobb att fixa med luciatåget. Jag tycker att de borde ställa in på grund av för stora barngrupper nästa år. Det vore kanske en bra påtryckning för att politikerna ska öka på budgeten när det gäller personalförstärkning på förskolorna.

Det finns en rolig Facebooksida där man kan utbilda sig lite i andrahandskränkning. Det heter ”Vi som blir kränkta över folk som blir kränkta”. Där kan man läsa om hemskheter som folk blivit kränkta av. ”Vegan tvingades flyga sju timmar utan mat” ”Lilla Fridolf såldes med rasistiskt uttryck i ” ”Musiker rasar över utnämningen av Borlänge till Sveriges fulaste stad: Det är rasideologi!” eller helt enkelt ”Jag blir kränkt över att denna grupp finns!”
Snart är det en svensk tradition att det kommer kränkta hatstormar på Facebook lagom till jul.