Visst spökar det på Örebro slott

Textstorlek:

Idag är det allhelgonadagen och det är nu vi förbereder oss för att tända ljus på våra anhörigas gravar. Vi tänker på döden mer än vanligt och på dem som gått vidare.

Vad man än tror så finns det flera vittnesmål från de som upplevt kontakter från andra sidan. Ja, rena spökerier helt enkelt.

När man berör ett sådant område så kommer man osökt in på Örebro slott. Gamla slott och herrgårdar brukar ju av hävd gästas av väsen från andra dimensioner.

Jenny Schill är expert på Örebro slott och har guidat här under 14 års tid. Nog borde väl hon ha upplevt något.

– Jovisst har jag väl det. Bland annat vid det här pianot, säger hon och breder ut sin svarta klänning.

Vi har bestämt träff i ett av slottets alla rum och Länsposten får därmed en bild av henne och det omtalade pianot.

– Jag var alldeles själv på slottet och hade lämnat min grupp och gick för att släcka och låsa. När jag gick från fjärde våningen och nedåt hörde jag plötsligt musik komma mot mig.

– Jag stannade för att lyssna, men då försvann musiken. Jag började gå igen och musiken kom tillbaka. När jag åter stannade var det tyst. Då gick jag sakta, sakta ned och musiken som först var svag blev nu tydligare.

– När jag kom fram till dörren tystnade den tvärt av och då jag tittade in i rummet var klaffen till pianot nedfälld och ingen fanns här som kan ha spelat. Jag var ju ensam här. Det fanns verkligen ingen annan än jag på slottet! Eller?

Jenny berättar vidare att för en del år sedan höll man en minneshögtid på slottet för en man som blivit brutalt mördad i Örebro. Vid minneshögtiden spelades ett mycket vackert pianostycke av kompositören Chopin.

– Det är inte bara själar som fastnar i väggarna här på Örebro slott. Musik gör det också.

Jenny förtäljer att det även denna kväll var en guidad tur på slottet och denna guide fick vara med om en liknande upplevelse som Jennys.

– Guiden gick igenom slottet med sin grupp, allt var som vanligt och hon gick ned till borggården och sa hej då. Sedan gick hon tillbaka upp för att släcka och låsa.

– När hon närmar sig det här rummet hör hon plötsligt pianomusik. Väldigt vacker och väldigt sorgsen. Musiken är av Chopin. Hon blir nyfiken och undrar vem det är som spelar och skyndar på sina steg mot det här rummet.

– Men när hon kommer fram till dörren och stiger över tröskeln tystnar musiken och hon ser att klaffen är nedfälld, det sitter ingen här och spelar. I exakt samma ögonblick öppnas de andra dörrarna till rummet och en Securitas-vakt tittar in.

– Han säger: ”Jaså, var det du som spelade? Jag undrade just vem det var”.

Så både guiden och vakten hade alltså hört samma musik.

Olli Lehikoinen driver firman Ollis måleri och har reparerat fönster på slottet under sju år.

– Jag har varit med om att vara sist på slottet och lämnat kvar mina verktyg. På morgonen därefter har de varit helt borta. Helt oförklarligt eftersom ingen varit i lokalen över natten.

– Dessutom har jag hört berättelser från sotare som på taket lämnat kvar verktyg som viskor, lina och lod. Dagen efter har allt varit borta och de har tittat på marken ifall det ramlat ner under natten, men icke.

Servitrisen Mirelle har arbetat på slottet i flera år och kan intyga att hon hört fotsteg efter sig, men att ingen sedan varit där.

LP frågade också landshövding Maria Larsson om hon upplevt något oförklarligt.

– Det händer faktiskt, blev svaret utan att precisera.

Men varje slott med självaktning bör ju ha minst ett slottsspöke.

Genom årens lopp har gastkramningen i slottet tillskrivits flera olika historiska personer. En del säger sig ha sett en huvudlös Engelbrekt på innegården och i slottet.

Ännu tidigare levde Drottning Blanka på Örebro slott, och det finns de som säger sig ha sett hennes spegelbild i trappfönstren.

Detta under mörka kvällar med levande ljus och då man vänt blicken mot trappan så finns ingen där.