”Vinterdäcken allt bättre”

Det är hög tid att byta till vinterdäck. Senast första december ska de vara på. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Vinterdäcken blir allt bättre.
Det konstaterar Folksam som bromstestat 52 sorters vinterdäck dels åren 2012-2013, dels 2017-2018.

Enligt försäkringsbolagets test, där även Aftonbladet, Auto Sport och Vi Bilägare varit involverade, så har vinterdäckens greppförmåga vässats på senare år,

Det är alltså bromsprestandan som mätts och förbättringarna för dubbdäck märks framförallt på snöunderlag.

Den stora skillnaden syns dock bland dubbfria däck. De har blivit i snitt 19 procent bättre på is, och 14 procent bättre på snö.

Enligt försäkringsbolaget så har de dubbfria nordiska däcken utvecklats så mycket de senaste fem åren att de är ett gott val i södra och mellersta Sverige.

Dock har dubbdäcken fortfarande tio procents bättre grepp på isunderlag. Följaktligen är de ett bättre val i norra Sverige.

De nya dubbdäckens bromssträcka från 50 km i timmen till stopp, varierar från 38,5 meter för de bästa däcken till 74 meter på is för de sämsta. För dubbfria däck varierar bromssträckan mellan 40 och 68 meter på is, och 20 till 28 meter på snö.

Dubbdäcken har, enligt de här testerna, inte haft samma utveckling, även om de fortfarande har det bästa isgreppet. På is har de förbättrats med bara tre procent. På vått underlag har de till och med sämre grepp nu än för fem år sedan.

Folksam understryker i ett pressmeddelande att man bara testat bromsegenskaperna, inte accleration, sidogrepp, köregenskaper och rullmotstånd.

Lagen säger att vinterdäck ska användas från första december.