Vegomat vanligare – men inte på landsbygden

Svamp i stekpannan. Vegetariskt och populärt. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Vegetarisk mat blir allt vanligare. Men samtidigt visar det sig att det är främst boende i storstäder som äter vegetariskt. Inte landsbygdsborna.

Jodå, vi äter allt mer vegetarisk mat. Det visar den så kallade Vegobarometern, där Sifo intervjuat 1400 personer under oktober månad.

Det visar sig att var tredje svensk äter vegetariskt minst två gånger i veckan.

Samtidigt visar det sig att antalet vegetarianer inte ökar nämnvärt

Undersökningen visar att andelen svenskar som äter vegetariskt minst två gånger i veckan har ökat från 19 till 24 procent under de senaste två-tre åren. Samtidigt har andelen som säger att de aldrig äter vegetariskt minskat från 21 procent till 17.

Det visar sig också att en betydande större del av männen uppger att de aldrig äter vegomat. 24 procent av männen gör det. Men bara tio procent av kvinnorna.

Flexitarianerna däremot blir allt fler. Alltså de som äter kött men väljer bort det ett par gånger i veckan.

Vegetarianernas andel av befolkningen ligger stabilt runt sex procent. Veganernas andel är ytterst liten, under en procent.

Samtidigt säger en fjärdedel av de tillfrågade att de tänker äta mindre kött under det kommande året. Var tredje kvinna säger så.

Det är främst miljö- och klimathänsyn som ligger bakom besluten. Men männen anger i högre utsträckning hälsoskäl. Kanske läkarrekommendation?

Men noterbart är att det alltså främst är i de större städerna som folk äter vegetariskt. Inte alls samma genomslag på landsbygden.