Veckopengen lever

Nästan så här mycket har en genomsnittlig svensk tonåring i veckopeng. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Visst delas det fortfarande ut veckopeng till barn. Sju av tio barn i åldrarna 7-17 år får det. Pengen ökar med åldern.

Hur många av oss minns inte våra första veckopegar. Vi som var barn på 50-talet hade kanske en krona i veckopeng. Men det räckte till både matinéfilm och lite godis.

Idag är det andra summor som gäller. Efter att Sifo frågat drygt tusen föräldrar så kan man konstatera att snittbeloppet för barn mellan 7 och 17 är så högt som 130 kronor. Men givetvis lågt för 7-åringarna.

De som är i åldrarna 7-12 får bara 60 kronor i veckan. 13-17-åringarna snittar på 195 kronor i veckan.

I genomsnitt har svenska barn oanvända kläder, skor och utrustning i sina garderober för 2800 kronor. Utslaget per vecka blir det 54 kronor.

Det vanligaste motkravet, från föräldrarna, för att få veckopeng, enligt nämnda undersökning (Sifo och Blocket) är att barnen ska städa, duka av och självklart göra sina läxor.

Lite längre ner på listan kommer de här motkraven; bädda sängen, göra ärenden, laga mat – och att vara snäll mot syskon.

En av Swedbanks familjeekonomer kommenterar undersökningen med att det är bra att ge barnen månadspeng, eller veckopeng, som de själva ansvarar för. På så sätt lär de sig hushålla med sina pengar och förstår deras värde.

Andra tips från banksidan är: 1) Kom tillsammans överens om vad pengarna ska räcka till, då undviker man bråk. 2) Om barnets pengar är slut – ge inte mer. 3) Villkora gärna pengen. Då ser barnet skillnad mellan gåva och ersättning. 4) Lär barnen att spara.