Vart tog krukorna vägen?

Textstorlek:

Två blomkrukor som i alla år har stått framför Rudbecksskolan i Örebro är på villovägar. En dam uppmärksammade Länsposten i somras på att de två stenkrukorna då plockades bort.

Det var natten innan skolavslutningen i somras som en dam som bor mitt emot vaknade av att en lastbil hämtade två blomkrukor, som var placerade framför ingången till det tekniska gymnasiet på Kungsgatan.

Hon hade en förkärlek till de bägge krukorna som prydde sin plats. Dessutom hade hon av sin make fått berättat om deras ovanliga Örebrohistoria.

De hade nämligen varit en del av Länsutställningen i Örebro 1928, som hölls vid Västra Mark. Därefter hade de blivit skänkta till skolan.

Länsposten förmodade att skolans fastighetsägare, Örebroporten, endast plockade bort dem tillfälligt, för att rädda dem från eventuell förstörelse av studentfirandet vid skolan.

Efter någon dag kunde vi också lugna kvinnan med detta efter en kontakt med berörd personal på Örebroporten. Denne lovade också att de skulle vara på plats innan skolan skulle börja i augusti.

Damen tyckte ändå det var en konstig tidpunkt att frakta bort dem på, och verkade ana ugglor i mossen. Vi får nog ge henne rätt i den saken, för än så länge har inga blomkrukor kommit på plats. Och nu är vi en bit in i november.

– Vart fagerlund har de tagit vägen? Det är helt obegripligt.

Damen ifråga, som vill vara anonym, kan inte förstå varför man gör på det här sättet, och hoppas att de inte står på någon privat tomt numera.

– När min make var nio år bevistade han Länsutställningen och han talade mycket om de här krukorna.

När Länsposten vidtalade läraren och författaren Christer Blom, som har skrivit en bok om Rudbecksskolans historia, så kände han inte till just denna historia. Han tyckte det var högst märkligt att krukorna nu var borta.

Med sin historik är de minst lika självklara som statyn över Jonas Wenström, som står några meter framför ingången. Denna staty vill för övrigt en del ha placerad vid Kvarnbron intill slottet istället.

– Förresten, byggnaden kulturminnesförklarades ju förra året av landshövdingen. Borde inte även sådana här lösa inventarier inkluderas i ett byggnadsminne?, tycker damen som LP pratat med, som är oroad och verkligen hoppas att krukorna kommer till rätta.

Länsposten har försökt nå berörda på Örebroporten utan resultat.