Tusen tränarsegrar

Åke Lindblom har passerat tusen - igen. "Blir hästarna slitna får de vila", säger han om sin tränarfilosofi. Foto: Rolf Johnsson
Textstorlek:

Nu har Åke Lindblom tagit tusen tränarsegrar inom travet.
– Större än tusen kusksegrar, säger han.

Närmare Arboga än Örebro. Där har Åke Lindblom sin travgård och träningsanläggning Gröndal. Men som kusk och tränare är han knuten till Örebrotravet i Marieberg.

Nu meddelar Svensk Travsport att han tagit sin tusende seger.

Den milstolpen passerar han sex år efter att han tog sin tusende seger som kusk.

Om den nya tusenmilapasseringen säger han:

”Att träna och utveckla en häst till en vinnare är en större konst än att välja bland topphästar och köra lopp på lopp. Inte så många har tränat tusen vinnare”.

Släkten Lindblom är synnerligen förknippad med travet. Åkes pappa var travtränare. Det var även hans farfar och fyra morbröder.

Och så har vi kusinen Calle Lindblom, som fram till att ryggskadan satte stopp för vidare karriär, år efter år var champion på Örebrotravet, och något av dess affischnamn.

I nuläget har Åke Lindblom 35 hästar i träning. Han minns Sauveur som den mest kapable häst han tränat, och Lugdunum som den som legat honom närmast om hjärtat.

Till Svensk Travsport säger han:

”Jag ser positivt på framtiden. Jag har en jättefin gård och bland annat ett gäng tvååringar i stallet som jag är mycket nöjd med”.