Tar tillvara på överflödet

Textstorlek:

Emmaus Åkvarn heter en ideell förening, vars uppgift är att skapa bistånd genom att ta tillvara på samhällets överflöd. Sedan några månader har man även butiksförsäljning.

Föreningen är partipolitiskt och religiöst obunden, och tillhör den skara biståndsorganisationer som har 90-konto.

– Under de två år vi varit verksamma i Örebro har vi skapat 14 arbetstillfällen, säger Karl-Johan Karlsson, ansvarig för Örebroverksamheten.

Inte förrän i maj öppnade man en butik med försäljning, och det i den lada i Rinkaby som tidigare varit föreningens klädlager.

Butiken är öppen onsdagar mellan klockan 11 och 18, plus lördagar och söndagar mellan klockan 11 och 15. Men butiksansvariga Sarah Vickman finns här fler dagar, då hon sorterar och prismärker.

Det gör hon när Länsposten är på besök och visar gärna runt i den stora ladan.

– Vi samlar in 30 000 kilo kläder och skor varje vecka, plus cirka fem ton prylar och möbler, upplyser Sarah.

Det är främst genom att man närvarar vid Mellringe återvinningscentral som man får fatt i så mycket prylar och möbler.

Kläderna erhålls vid de boxar som finns uppställda vid de många återvinningsstationerna runt om i Mellansverige.

– Emmausrörelsen startade efter andra världskriget av en fransman för att försöka lindra nöden hos de som drabbats. Han samlade in lump som han sedan sålde.

Det har nu växt till en världsorganisation med 240 Emmausföreningar i hela världen. Namnet Emmaus är bibliskt och Åkvarn kommer efter den plats i Småland som varit drivande i Sverigeverksamheten.

– Det mesta av kläderna går på export till ett företag i Polen, som vi får intäkter ifrån, som sedan kan gå till bistånd.

Hjälpen går sedan till en rad olika projekt i hela världen.

Det är spännande att gå omkring i ladan i Rinkaby. Här finns något för alla. På ett loft har man inrett en soffhörna där man kan lyssna på de ljudböcker som finns till försäljning.

– Här har vi byggt upp en barnhörna, där barnen är välkomna att prova leksakerna innan de köper dem, säger Sarah och pekar på en mängd olika prylar för de mindre.

En klädavdelning finns förstås, plus en avdelning för teknik och verktyg.

Vid åsynen av alla saker inser man verkligen att vi lever i ett konsumtionssamhälle. Det är prylar som annars skulle ha slängts på soptippen.