Spadtag för gruppboende

Textstorlek:

Bygget för ett nytt gruppboende nära det riksbekanta fågelparadiset Oset är igång.– Vi har ett klart fokus på att bygga två nya gruppboenden per år i Örebro kommun, säger Centerns ansvarige kommunalråd Per-Åke Sörman.

Landsbygd, men ändå inte riktigt. Precis där jordbruksmarken tar vid i Örebros östra utkant, och granne med Oset, i nästan jungfrulig mark, byggs nu ett nytt gruppboende. Nära till staden, nära till landsbygden.

Första spadtaget togs nyligen av kommunalrådet Per-Åke Sörman och olika i projektet engagerade personer.

Boendet beräknas stå klart för inflyttning redan i maj nästa år och kommer att rymma sex lägenheter. Två plan. Det är lite tidigare än beräknat. Namnet blir, med tanke på närheten till fågelparadiset, passande nog Fiskljusen.

Johanna Viberg är förvaltningschef i Örebro kommun för förvaltningen för funktionshindrade:

– Känns väldigt bra att vi är igång. Jätteinspirerande bygge. Det här kommer att bliväldigt fint, och med ett utomordentligt läge. Ska bli spännande att se det klart.

– Vi har runt 2000 individer med olika funktionsnedsättningar i kommunen. Och vilka som i slutänden kommer att bo här vet vi inte än. Det finns dock flera som står i kö för boende.

– Men jag tycker vi har en bra plan för våra boenden och det känns som att vi ligger i framkant, jämfört med flera andra kommuner.

Hogar Lak är projektledare för Botrygg, som bygger. Just nu pågår grundarbetena och det milda vädret har underlättat byggstarten.

– Vi jobbar på med bygget och siktar på att vara klara redan i maj, vilket är lite tidigare än planerat. Kommer att bli en fin byggnad. I byggnaden kommer det även att finnas gemensamhetsytor och personalrum. Dessutom komplementbyggnader.

Per-Åke Sörman är som kommunalråd ordförande för programnämnd Social välfärd:

– Inom politiken tycker vi det här är ett väldigt viktigt område, de funktionsnedsatta. Vi vill att Örebro ska var en föredömskommun här.

– Vi vill göra allt vi kan för att bygga anpassade bostäder, och vi är lite stolta över det vi åstadkommer och att vi har fokus på det här frågorna.

– Det finns redan många gruppbostäder och kan vi leva upp till vår ambitionen att bygga två nya per år, så känns det verkligen bra.