Skjutningar mitt i helgfriden

Textstorlek:

Göteborg, Uppsala, Malmö, Mölnlycke. Facit av den helg då svenska folket firar sina bortgångna nära och kära blev dystert. Medan de flesta tände ljus på gravarna ägnade sig andra åt att skjuta ihjäl varandra på öppen gata.

Den 30 oktober hittades en ung man skjuten utomhus i Göteborg. Gärningsmän sågs springa från platsen. Enligt Aftonbladet skötsmannen med ett skott i varje ben och ett i armen.

Dagen efter, den 31 oktober sköts en man som skulle vittna i en mordrättegång, bara timmar efter att åtal väckts. Den 2 november dödades en man i 30-årsåldern och en man i 20-årsåldern skadades vid skottlossning i Gränby, Uppsala, under kvällen. Samma kväll sköts en taxichaufför i Malmö i sin bil. Polisen säger enligt Sydsvenskan att mannen ”haft tur” som bara träffades i underarmen. Motivet är oklart.

Den 3 november, på självaste Alla Helgons dag, ägde skottlossning rum i Mölnlycke. En gruppering attackerades av en annan med resultatet sex skottskadade och två med kniv- och misshandelsskador. En av dessa låg på söndagskvällen nedsövd på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg. Tolv personer anhölls skäligen misstänkta försök till mord och/eller grov misshandel. 

Det är tio gånger vanligare med dödsskjutningar bland unga män i Sverige än i Tyskland, enligt en svensk forskningsstudie som jämför Sverige med tolv andra europeiska länder. Den refererades i Dagens Juridik i maj i år.

Bakom studien står sex forskare, bland andra Jerzy Sarnecki. De har jämfört Sverige med ett dussin europeiska länder 1996–2015. När det gäller män över 30 år ligger dock Sverige på det europeiska genomsnittet.

Sedan 2011 har 131 människor skjutits till döds i Sveriges tre största städer, Stockholm, Göteborg och Malmö. Över 520 skottskadades. Det totala antalet är drygt 1 500 enligt en kartläggning som Aftonbladet publicerade i januari i år. Sedan dessa har flera skjutningar ägt rum, bland annat de ovan uppräknade.

I Aftonbladets reportage säger kriminalkommissarie Gunnar Appelgren att en anledning till skjutningarna är att ”vi har en ny generation av unga kriminella män som är extremt lättkränkta och som använder extremt våld”.

Bakom varje siffra finns en människa. Ett människoliv som släcks, ett liv som kunde ha tagit en annan riktning. Bakom varje siffra finns anhöriga, en mamma, syskon, vänner. Tragiken i gängkrigen och de dödsbringande skotten är mångbottnad. Dels de spillda människoliven, men också bostadsområden som svärtas ner. Dessutom betraktas ett helt land av grannar och omvärld med stigande häpnad över en skrämmande utveckling.

Folkets oro tar sina egna vägar. I politiken ser vi följderna av det just nu i en förlamad riksdag med beröringsskräck över det parti som tillåtits kanalisera en rädsla som de etablerade inte förmått hantera.