Oviss framtid för Brasilien

Textstorlek:

Ny president i Brasilien med över 209 miljoner invånare blir 63-årige Jair Bolsonaro, ledaren för det socialliberala partiet (PSL). Han har militär bakgrund och som politiker kan hans frispråkighet väl mäta sig med president Donald J. Trumps. Båda tycks i mångt och mycket dela synsätt och värderingar.

Förhoppningarna är höga på den nye presidenten som efter sitt tillträde i januari 2019 förväntas klara ut Brasiliens svåra ekonomiska problem med bland annat ett jättelikt budgetunderskott och en svag ekonomisk tillväxt.

Brasilien tillhörde under många år de länder som hade en tillväxt utöver det vanliga, vilket lockade investerare från hela världen, inklusive Sverige.

För svensk del är Brasilien en viktig nation, i synnerhet som handelspartner och som säte för över 200 svenska företag, enligt Business Sweden.

Brasilien har tyvärr alltid visat en protektionistisk sida. Importtullar på uppemot 35 procent har i decennier skyddat den inhemska, föga konkurrenskraftiga, industrin. Sänkta handelshinder var ett uttryckligt löfte från Jair Bolsonaro i valrörelsen, något som knappast fått landets industriledare att jubla.

En sådan åtgärd kan presidenten själv bestämma utan att begära godkännande av kongressen, enligt Dagens Industri, som dock menar att det blir svårt att sänka tullar utan samråd med de övriga medlemmarna i handelsblocket Mercosur: Argentina, Uruguay och Paraguay.

Ett annat av Bolsonaros vallöften var att ta itu med korruptionen. Det tidigare styrande Arbetarpartiet (PT), och flera av dess ledare, har varit inblandade i korruptionsskandaler som fått världsvid uppmärksamhet.

De mest hängivna anhängarna till PT verkar inte ha varit särskilt bekymrade över detta. Trots att landets tidigare president ”Lula” da Silva dömdes till tolv års fängelse var han ändå länge ett hett namn inför det nu avslutade valet. Som fängelsekund fick han dock inte själv ställa upp som kandidat.

Den stora brasilianska oljejätten Petrobras, Latinamerikas dominerande i branschen, har figurerat i dessa sammanhang och Bolsonaro har antytt att han kan tänka sig att sälja oljejätten. Det skulle ge välkomna intäkter till statskassan och möjligen minska risken för korruption.

Något som oroar med Jair Bolonaro på presidentposten är hans hänsynslösa och brutala uttalanden om bl.a. demokrati, mänskliga rättigheter, kvinnor och hbtq-personer.  Han vill lätta på vapenreglerna och se militärer patrullera gatorna. Brasilien drabbades av 64 000 mord förra året och lag och ordning är med rätta en stor fråga för många brasilianare. Men med ytterligare en högerpopulistisk ledare i spetsen för ett stort land i världen är framtiden ännu mer oviss beträffande demokrati och öppenhet i världen.