Ovationsorkan för Bach i Allhelgona

Textstorlek:

Stora ovationer som aldrig ville ta slut. Kammarkörens hyllade Bach-framföranden fortsätter att glädja publiken. Senast nu i lördags..

Allhelgonadag och fullsatt till sista plats i Nicolaikyrkan. Dags för ännu ett uppförande i den unika konsertserien ”Bach to Örebro”.

Den började tidigare i år och rullar på även under nästa år och 2020.

Bachs samtliga stora sakrala verk för kör och orkester genomförs i en samlad serie i Örebro. Flera aktörer är med, som Svenska kyrkan, Örebro Kammarkör, Örebro Barock och kulturnämnden.

Även Länsmusiken, som kommer att avsluta serien med en extra tionde konsert, nämligen monumentalverket Matteuspassionen. Det blir i april 2020, i Örebro Konserthus.

Fred Sjöberg dirigerar samtliga nio konserter, och säger till Länsposten:

– Underbart att få göra det här. En dröm jag länge haft, och nu är vi i full gång. Och vilken härlig respons med fullsatta kyrkor och konsertlokaler.

Allhelgonauppförandet var inget undantag. Fullsatt i Nicolaikyrkan och dessutom extra stämningsfullt med tanke på dagen och att konserten dessutom tillägnades kyrkomusikern och körledaren och Bachkännaren Lennart Spångberg. Han gick ju bort i maj i år. Han grundade Örebro kammarkör 1961 och ledde den fram till 1983.

– Lennart var en fantastisk personlighet, säger nuvarande körledaren Fred Sjöberg.

Fyra kör- och musikstycken framfördes inom en knapp timma. Efteråt var ovationerna väldiga. Handfasta och långa. Ingen tvekan om att Kammarkören är så nära musikalisk fullbordan man kan komma. Publikt så stavas ordet succé.

Nästa framförande i serien blir Juloratoriet, del 1-3. Två konserter i Nicolaikyrkan 1-2 december.