Nytt lokalt klockmärke

Textstorlek:

Generation efter generation med släktnamnet Lind har haft ett yrke eller intresse av klockor.
Urmakare, urmakarmästare, ur som hobby och nu i ett fjärde led lanserar syskonen Mathilda och Fredrik Lind en första utgåva av ett egetdesignat armbandsur.

Det är två stolta syskon som visar upp såväl det nya armbandsuret i egen design som accessoarer i from av smycken, också tillverkade av urdelar.

Efter att ha bollat idéer mellan sig landade till sist Fredrik och hans syster Mathilda i beslutet att tillsammans starta och driva ett eget företag, och företagsnamnet blev Carl L Urdesign.

Att det skulle handla om ur var som att förädla och föra vidare ett intresse som funnits i släkten sedan början av 1900-talet, och som egentligen började med sjukdomen astma.

Släkten Lind hade nämligen sin utkomst som gruvarbetarfamilj i Zinkgruvan.

Men när Fredrik och Mathildas gammelfarfar, Carl Evald, skulle starta sitt yrkesliv visade det sig att han hade astma och kunde därför inte jobba i gruvan.

Där bröts släktens gruvarbetartradition, och Carl Evald började istället som lärling hos en släkting för att bli urmakare.

– Det visade sig att han var skicklig på det, men även hade ett intresse för att pilla med klockornas små detaljer, berättar Mathilda.

Som utbildad urmakare flyttade han till Oslo där han fick jobb hos den kände urtillverkaren Alf Lie, och han stannade kvar där till 1920 då han återvände till Sverige och Hallsberg.

Med sig tillbaka hade han blivande hustrun, ”gammelfarmor” Ester. Hon jobbade också i Alf Lies uraffär och ömsesidigt tycke hade uppstått.

År 1921 slog Carl Evald Lind upp portarna till sin ur- och guldsmedsbutik där han även designade och tillverkade egna smycken, och det var i Hallsberg.

Grundplattan för en urtradition i släkten var lagd och en andra generation tillträdde när ”gammelfarfar” drog sig tillbaka.

Det var Carl Fredrik och hans bror Wilhelm som fortsatte att driva faderns butik.

Senare delade de på sig och Carl Fredrik blev optiker medan Wilhelm fortsatte med ur- och guldsmedsbutiken.

Förfädernas yrkesliv som gedigna och duktiga urmakare hade smittat av sig till en tredje generation, med då bara ett urintresse på hobbyniivå.

Vi har kommit fram till Carl Eric Lind, alltså syskonen Mathilda och Fredriks far.

Hos allmänheten är kanske Eric mest känd som auktionisten som driver auktionskammaren i hamnmagasinet och arrangören av antikmarknaden.

Men så har han dessutom ända sedan barnsben ett brinnande intresse av klockor, då som hobbyurmakare och samlare.

– Han hade redan som liten varit med farfar i verkstaden och skruvat, berättar Mathilda.

Erics intresse kvarstår och det finns i hemmet en hel del lådor med urdelar, och han gillar att vistas i sin verkstad.

– Så fort han har en stund över sitter han och skruvar och då njuter han verkligen, konstaterar både Fredrik och Mathilda.

Pappa Erics intresse har i sin tur gjort att de båda syskonen mer eller mindre växt upp med tillgången av urdelar, som en form av ”leksaker”, men ingen av dem har utbildat sig till urmakare.

– Pappa har väckt ett intresse hos oss, inte minst genom klocksamlingen och alla urdelar som finns där hemma, menar Fredrik.

Mathilda har ett designintresse och hon har studerat konsthistoria i Uppsala vilket i sin tur lett till att hon upptäckt att man kan göra så mycket mer av delarna från kasserade ur.

– För fyra år sedan satt jag i pappas verkstad och tittade bland gamla trasiga klockor och frågade honom om jag fick göra något av delarna, och det fick jag förstås.

Hon började så smått att designa smycken av urdelarna, som ett återbruk av delar som bara låg där.

– Jag fick väldigt mycket stöd av pappa som tyckte det var en rolig och kreativ idé och samtidigt fick ju familjens klockintresse en nyväckning i en fjärde generation, konstaterar hon.

Fredrik har mer tekniska kunskaper och tillsammans med systerns kreativa designidéer kunde de komplettera varandra.

Det ledde till att de satte sig ner och började skissa på att designa och låta tillverka och lansera ett eget klockmärke.

– Vi diskuterade även produktnamn och vad vi ville ha ut av en klocka. Att den ska hålla bra kvalitet och med ett klassiskt utseende, förklarar Fredrik.

De båda ville förankra släktens historia och urtradition vilket gav klockmärket namnet, Carl 1921, alltså efter gammelfarfar, Carl Evald.

Nyligen låg det färdiga armbandsuret tillverkat och klart för lansering och försäljningen ombesörjer de själva via sin hemsida www.carl1921.com

– Tanken är att det i framtiden ska bli fler ur och smycken med urtema. Vi saknar inte idéer på design, hälsar de båda och avslöjar att de nu jobbar på en ny serie av klockor.