Ny schackambassadör

Textstorlek:

Förr var Arne Nyberg en stor schackprofil i Hallsberg. Med ålderns rätt har han dragit sig tillbaka. Men vi kan nog utse Görgen Andersson som Hallsbergs nye schackambassadör.

Hallsberg var förr om åren en stor ort på schackkartan. Den internationella juniorschackturneringen på orten spelades i fyrtio år, mellan 1965 – 2005.

Det skrevs spaltmeter om tilldragelsen, som brukade ligga mellan jul och nyår varje år. Turneringen lockade deltagare från hela världen och Hallsberg kom i fokus på ett alldeles speciellt sätt.

Stor förtjänst hade tävlingsgeneralen Arne Nyberg, som numera är 89 år och som med all rätt lagt schackpjäserna på hyllan. Åtminstone som schackorganisatör.

En organisatör och schackentusiast av stora mått är Pålsbodabon Görgen Andersson, som gör allt för att schacket inte ska glömmas bort i Hallsberg. Även om han inte har några planer på en ny juniorturnering, som i gamla tider, så ser han till att hålla schacket vid liv på orten.

Görgen gör också mycket för schacket i hela länet genom sitt engagemang som materialförvaltare i styrelsen för Örebro läns schackförbund.

Han är även med och arrangerar deltävlingar för Schackfyran, den stora riksomfattande schackturneringen för alla fjärdeklassare.

När Länsposten träffar Görgen håller han på att göra reklam för schacket i Hallsbergs bibliotek.

– Annars är våran ordinarie spellokal på Stortorget 2, där vi välkomnar alla på onsdagar från klockan 17, upplyser han.

Där spelas just nu ett klubbmästerskap, men det finns alltid plats för träningspartier för den som inte är med i turneringen.

– Vi är ungefär 15 stycken varje onsdag, och lustigt nog är de flesta inte från Hallsberg. Det är väl bara en som bor här.

Görgen själv är född och uppvuxen i Pålsboda. Sedan många år bor han i en väldigt anrik byggnad där, nämligen i Gästis, med 150 år på nacken.

– När jag gick i Folkasboskolan i Pålsboda arbetade Björn Persson där som fritidsledare. Han var en schackspelare från Lindesberg och lyckades få flera av oss intresserade av spelet.

Görgen blev snart medlem i Pålsbodas schacksällskap, för det här var på den tiden då det fortfarande fanns schackklubbar i minsta lilla samhälle.

Så småningom gick Görgen med i KH-Alliansen-72. Ett klubbnamn som bestod av schackklubbarna i Kumla och Hallsberg, som sammanslogs 1972.

– Men de hade sina separata spelkvällar, och jag brukade vara med på bägge.

I schackallsvenskan hade KH-Alliansen med flera gemensamma åttammannalag, där man spelade mot klubbar i hela Mellansverige.

– Dock finns ingen representation av Hallsberg i allsvenskan nu längre. Själv spelar jag istället för Ervalla SS.

När Görgen visar upp schackverksamheten i Hallsbergs bibliotek kommer Conny Jönsson in, och de bägge sätter sig ner vid brädet.

– Förr spelade jag mycket schack mot en jugoslav som jag kände. Men han var för bra och jag förlorade mest, säger Conny.

Säkert spelades ändå många spännande partier och speciellt Jugoslavien var en stor schacknation, liksom även Ryssland har varit under lång period.

– Men sedan flera år finns ju världsmästaren i Norden, närmare bestämt i Norge, påminner Görgen.

Just nu håller Magnus Carlsen som bäst på att genomföra VM-drabbningen mot utmanaren Fabiano Caruana i London.

Caruana som är från USA, kan således bli den förste amerikanen som tar hem VM sedan Bobby Fischer. Hans VM-match i Reykjavik 1972 mot Boris Spasskij är legendarisk.

Schack är ju ett internationellt spel och skulle vara ett bra sätt för integrationen av Hallsbergs nysvenskar.

Har du haft några planer på en sådan schackverksamhet i Hallsberg?

– Det har väl funnits, men det gäller att få tid till sådana arrangemang. Annars är de ju välkomna som alla andra på onsdagarna.

Förutom alla schackåtaganden har Görgen också sin anställning som lokförare på Green Cargo att tänka på.

I biblioteket har personalen tagit fram en del litteratur i ämnet. Bland annat en barnbok som handlar om schack, skriven av självaste rymdfararen Christer Fuglesang. Visserligen är mer etablerade schackbokförfattaren Jesper Hall också med som medförfattare.

Något annat uppseendeväckande i lokalen är ett schackbräde för tre personer. Där gäller som vanligt att den som sätter schack och matt först vinner.

– Här kan man ju tänka sig att den spelare som ligger illa till i ett parti kan få hjälp av en annan spelare att klara sig från att bli schack och matt.

Själv har inte Görgen spelat något helt parti på det brädet, ännu. Han har säkert fullt upp att hålla koll på det ordinarie brädets 32 pjäser.